Superlevné byty táhnou prodeje k rekordu od krize

Kateřina Vokurková Kateřina Vokurková
23. 10. 2013 18:30
V Praze i tak zůstává 760 neprodejných nových bytů, jsou drahé.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ekospol

Praha - Nízké sazby hypoték a cenová válka developerů nadále zvyšuje poptávku po nových pražských bytech a je pravděpodobné, že letošní prodeje budou nejvýš od počátku krize.

Podle aktuální analýzy skupiny Trigema, která sleduje celkem 162 developerů, se za tři čtvrtletí v Praze prodalo 3564 bytů v novostavbách, což je o třetinu více než ve stejném období loňského roku.

Poptávku táhnou zejména superlevné projekty v okrajových lokalitách Prahy, kde se cena za metr čtvereční pohybuje okolo 40 tisíc korun za metr čtvereční.

Naprosto neprodejné byty jsou podle Trigemy například v žižkovských novostavbách. Developeři zde za metr čtvereční chtějí až 67 tisíc korun.

Lépe než před krizí?

Díky zájmu o levné projekty mají firmy letos našlápnuto na nový celoroční rekord od počátku krize. Podle odhadů společnosti Crestyl by se za celý rok mohlo v Praze prodat až 5500 nových bytů, tento počet by dokonce překonal předkrizový rok 2007.

Odhady ostatních developerů jsou střízlivější, Trigema připouští mírné překročení hranice pěti tisíc, což by představovalo sice mírný pokles v porovnání s rokem 2007, ale výrazný nárůst oproti prvnímu krizovému roku 2008.

Ekospol se pak domnívá, že se prodeje budou pohybovat okolo 4700 bytů. „Vše bude záviset především na jediném - kolik dalších superlevných bytů se ještě objeví v nabídkách developerů," předpokládá generální ředitel společnosti Ekospol Evžen Korec.

Nízké ceny už dlouho nevydrží

Právě takzvané superlevné lokality tvoří až devadesát procent prodejů nových bytů. Společnosti se předhánějí v tom, kdo nabídne levnější bydlení.

Tato válka už ale pravděpodobně nepotrvá  dlouho. Současné ceny bytů jsou totiž patrně na své minimální úrovni.

"Není již z pohledu ekonomiky firem možné nabízet nové byty levněji," předpokládá vedoucí úseku marketingu společnosti Central Group Martina Pavlisová.

Podle odhadů ředitele skupiny Trigema Marcela Sourala mohou tyto nízké ceny v kombinaci s rekordně nízkými sazbami hypoték vydržet už jen zhruba půl roku.

Ceny bytů se v posledních dvou letech podle developerů snížily z více než 60 tisíc korun za metr čtvereční na průměrných 56 tisíc korun za metr čtvereční.

„Vtip je ale v tom, že za tyto ceny se byty ve skutečnosti neprodávají - drtivá většina prodejů se realizuje v intervalu 35 až 45 tisíc korun za metr čtvereční," říká ředitel Ekospolu Korec.

Žižkov je neprodejný

Podle analýzy skupiny Trigema je v Praze stále k dispozici 6120 volných bytů. Z toho dokončených je 2335, přičemž 759 bytů čeká na svého kupce více než 24 měsíců.

Nejvíce volných bytů je v cenové relaci od 45 tisíc do 60 tisíc za metr čtvereční, které tvoří s 3121 byty přes polovinu celkové nabídky. Následují byty od 60 tisíc za metr čtvereční, ty představují asi 40 procent, zbytek pak připadá na byty do 45 tisíc korun na metr čtvereční.

Hodnota těch, které jsou v nabídce více než 24 měsíců, tedy takzvaných ležáků, představuje 4,5 miliardy korun.

"Ležáky jsou hříchy minulosti. Z doby, kdy tu byl boom. Developer koupil drahý pozemek a drahé stavební práce, kalkuloval s jinými cenami, jenže pak přišel jejich výrazný propad a nyní se nachází v úplně jiné cenové realita," vysvětluje Soural s tím, že cena se u těchto bytů pohybuje okolo 67 tisíc korun za metr čtvereční.

Největší počet dlouhodobě neprodejných bytů je na Žižkově, celkem jich je 87.

Nejlákavějšími lokalitami jsou pro koupi bytu okrajové části Prahy, například Horní Měcholupy, kde stojí hned dva konkurenční superlevné projekty. Projekt Javorová čtvrť skupiny Central Group nebo projekt Nové Měcholupy firmy Ekospol.

„V polovině září jsme zařadili do prodeje další etapu bytového projektu Javorová čtvrť. Za měsíc od zahájení je již prodáno 105 bytů a ateliérů. Dalších třicet jednotek je nyní ve vážném jednání se zájemci," říká k projektu, který disponuje celkem 568 byty obchodní ředitel Central Group Jiří Vajner.

Mezi další žádané lokality pro koupi nového bytu patří Vysočany, Letňany nebo Prosek.

 

Právě se děje

Další zprávy