Stylový byt: Život mezi starožitnostmi s kapkou moderny

td
31. 1. 2012 10:17
Skříň po babičce ani oprýskaná truhla nepatří k popelnici, ale do stylově sladěného interiéru

I dnes si starodávný styl života udržuje neodolatelné kouzlo, vyzařuje pohodu a klid, které dnes zakusí jen málokdo, láká k dlouhému přemýšlení při sezení ve zdobném divanu a čtení zaprášených starých knih. Starobylý styl tvoří protipól k moderně, která sází na jednoduchost a spíše chladné materiály. Základem bydlení našich babiček je potom naopak masivní dřevo, které přečká mnohem víc, než všudypřítomná překližka a plast.

Kde ale sehnat základ pro takové zařízení domu? Nejvhodnějším lovištěm jsou samozřejmě starožitnictví, tam ale v cestě často stojí přemrštěná cena kvalitních kousků nábytku. Další možností jsou internetové prodeje, kde lze objevit starožitný nábytek doslova za hubičku. Jeho majitelé se ho většinou snaží zbavit, jedná se o věci z pozůstalosti nebo skříně ze sklepa. Při troše péče se však opotřebovaný materiál změní v ozdobu bytu. Další variantou jsou repliky starého nábytku. Pokud nevadí, že se nejedná o originál, určitě najde své upotřebení.

Historický styl lze kombinovat i s moderními prvky, celkový dojem skvěle oživí například moderní barevné obrazy. Je ale třeba hlídat, aby interiér nebyl příliš přeplácaný, což se může stát velmi snadno. Celý styl je vystavěný na nábytku, podlaha by měla být dřevěná, dobře poslouží i dlaždice. Syté barvy na stěnách nahraďte pouze bílou výmalbou, pokud přesto toužíte po jemném odstínu, můžete zvolit například béžovou. Zdobnější dekorační látky lze využít u potahů sedacích souprav nebo na stínidlech lamp.


 

Právě se děje

Další zprávy