Studenti uvažovali o dostavbě Staroměstské radnice

Andrea Berniová
15. 6. 2012 5:56
Uvidíte návrhy studentů architektury z ČVUT v Praze
Zatím žádný z návrhů nové podoby Staroměstské radnice nebyl realizován
Zatím žádný z návrhů nové podoby Staroměstské radnice nebyl realizován | Foto: www.earch.cz

Praha - V pondělí 18. června se v 18 hodin ve výstavních prostorách Staroměstské radnice v Praze bude konat vernisáž výstavy s názvem Dostavba Staroměstské radnice. Výstava potrvá do 18. července a budete ji moci navštívit vždy po celý týden: v pondělí od 11 do 18 hodin a od úterý do neděle od 9 do 18 hodin.

Představí semestrální práce studentů Katedry architektury, která působí na Fakultě stavební Českého vysokého učení technického v Praze. O tématu dostavby Staroměstské radnice se stále diskutuje a vzniklo už mnoho projektů, které měly nabídnout odpovídající řešení.

Park místo části radnice

Radnice byla ke konci druhé světové války poškozena. Nejvíce utrpělo severovýchodní křídlo postavené v novogotickém stylu. Zbytek této části budovy byl po válce stržen. Dodnes nedošlo k obnově, na místě severovýchodního křídla radnice se nyní nachází park. Snaha o znovupostavení stržené části radnice zatím vždy ztroskotala. Obnoveno bylo jen její jižní křídlo, ale nijak velkolepě.

Návrhy doposud nebyly realizovány

Během několika minulých let se konaly různé architektonické soutěže, které měly za cíl vybrat vhodný a realizovatelný návrh nové podoby radnice, tedy její chybějící části. Nikdy ale nebyl žádný z návrhů realizován. Už skoro sedmdesát let se tedy chlouba pražského Staroměstského náměstí nachází vlastně v provizorním stavu. Otázkou je, zda se tato historicky významná budova někdy dočká svého původního, honosnějšího vzhledu. Dnešní projekty ale často navrhují modernější řešení než původní novogotický vzhled.

 

 

Právě se děje

Další zprávy