Studenti navrhnou budovu Centra architektury a designu

Andrea Berniová
24. 10. 2012 10:24
O návrh do soutěže se pokusí vysokoškolští studenti architektury a příbuzných oborů
Do jaké části Prahy umístí studenti svůj návrh?
Do jaké části Prahy umístí studenti svůj návrh? | Foto: Reuters

Studenti architektury se mohou zúčastnit architektonicko-urbanistické soutěže, jejímž tématem je návrh budovy Centra architektury a designu, která by stála v Praze. Výběr lokality je na každém soutěžícím, ideální by ale bylo místo poblíž centra města, s dobrým napojením na MHD. Je to pouze ideové umístění centra, takže nezávisí na reálném územním plánu.

Jde o jednokolovou anonymní soutěž pro mladé architekty. A jak by Centrum architektury a designu mělo vypadat? Šlo by o unikátní objekt, který by jeho návštěvníkům poskytl mnoho informací o architektuře a také urbanismu hlavního města. Nacházel by se v něm i obchod s pragensiemi či model Prahy. Návštěvníci centra by také mohli mít k dispozici vyhlídku na město.

Kdo může do soutěže přihlásit svůj návrh?

Soutěže se mohou zúčastnit studenti denního studia vysoké školy, a to oboru architektura či příbuzných stavebních a výtvarných oborů. Do 26. listopadu mohou soutěžící pokládat otázky k soutěži, ty budou do 30. listopadu zodpovězeny. Uzávěrka pro podávání návrhů je 16. ledna příštího roku. O vítězi rozhodne nezávislá odborná porota. Ta vybere tři nejlepší návrhy, jejichž autoři obdrží finanční odměnu.

Soutěž už poněkolikáté pořádá společnost Central Group. Slibuje si od ní zajímavé návrhy a názory. Minulý rok byla tématem soutěže nová pražská rozhledna. Soutěže se tehdy zúčastnilo 67 studentů vysokých škol v oboru architektury a pozemní stavby. V dřívějších ročnících studenti navrhovali například bytový či rodinný dům pro 21. století nebo bydlení v roce 2050.

 

 

Právě se děje

Další zprávy