Strojek na těstoviny a pec na pizzu: Itálie u vás doma

Andrea Berniová
12. 12. 2013 9:00
V elektrické peci bude pizza hotová za několik minut, strojek zvládne těstoviny různých tvarů
Připravte si pizzu doma ve speciální peci
Připravte si pizzu doma ve speciální peci | Foto: Aktuálně.cz, Jaroslav Pikous

Neobvyklým, ale užitečným spotřebičem jsou domácí pece či trouby na pizzu. Pece určené k přípravě pizzy mají kruhový tvar a skládají ze se spodní a horní příklopné části. Pizza v nich bývá hotová už za několik minut díky vysoké teplotě při pečení.

Pece na pizzu bývají vybaveny horním i spodním topným tělesem pro rovnoměrné propečení a také časovačem.

Elektrická pec zvládne pizzu i koláče

Pec na pizzu se hodí pro přípravu domácí i mražené či chlazené pizzy. Jednotlivé přístroje se mohou lišit rychlostí pečení, ale i průměrem pečicí plochy. Pečicí plocha bývá z přírodního kamene a kromě pizzy se na ní dají péct třeba i koláče. S přípravou těsta na pizzu pomůže jiný spotřebič: domácí pekárna.

Speciální trouby na pizzu zase mohou vpadat jako malé elektrické trouby. Nabízejí také horní i spodní těleso, přičemž se mohou obě používat zvlášť.

A co opravdová pec na pizzu?

Pizzu ale nemusíme péct jen v elektrických spotřebičích. Kdo má v domě dostatek prostoru, může si pořídit pec na pizzu, ve které se topí dřevem. Takové pece nemusejí být pouze výsadou pizzerií. Dají se koupit pece na dřevo určené k domácímu, tedy spíše občasnému používání. Pec se často skládá z žárobetonových tvarovek. Domácí pec na pizzu bývá menší než ta, která je určená k profesionálnímu využití.

Kromě pizzy patří k italské kuchyni také těstoviny. I ty si můžeme připravit doma. Není ale potřeba pracně válet těsto a pak z něj krájet požadované tvary. Pomůže strojek na těstoviny.

Připravte domácí špagety i fettuccine

S ručním strojkem na těstoviny snadno vyválíme těsto, jehož tloušťku si sami zvolíme. Nastavitelná je i šíře nudlí. Strojky také mohou nabízet různé nástavce, třeba na špagety, ploché špagety tagliatelle, fettuccine, vlasové nudle do polévky apod. Strojek se může prodávat třeba s jedním či dvěma nástavci a další je možné dokoupit později.

Mechanický neboli ruční strojek ovládáme sami točením klikou. Je potřeba ho přichytit ke kuchyňské desce pomocí šroubovací úchytky. Válce zajistí vyválení těsta a nástavce pak jeho tvarování. Čištění strojku by se mělo provádět vlhkým hadříkem, nikoli v myčce.

Existuje ale také plně automatický výrobník na těstoviny. Ten má motor a několik vytlačovacích disků, které umožní výrobu různých tvarů těstovin. Některé jeho části jsou oddělitelné a dají se vložit do myčky nádobí.

 

Právě se děje

Další zprávy