Statistika: Příval práce se stavebním firmám nerýsuje

Veronika Skálová Veronika Skálová
6. 1. 2012 9:19
Stavebnictví v listopadu zpomalilo pokles, stavební povolení přibývají jen málo
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Velmi málo dokončovaných staveb a jen pomalu rostoucí počet nově vydaných stavebních povolení, která jsou příslibem příštích zakázek, i v listopadu vykázalo stavebnictví v Česku.

Čerstvé údaje zveřejnil Český statistický úřad. Pokles výroby ale mírně zpomalil. Podle statistických dat kleslo stavebnictví meziročně o 2,3 procenta, o měsíc dřív přitom padalo o 8 procent.

Více brzdilo inženýrské stavitelství, které meziročně pokleslo o 11,8 procenta, pozemní stavitelství naopak o 2,8 procenta rostlo.

Na počtu bytů, které se v listopadu dostavěly, je znát útlum stavebního ruchu z předchozího období - ubylo jich totiž o 34,2 procenta. Naneštěstí pro stavebníky se stejným způsobem vyvíjel i počet zahájených obytných staveb, bylo jich o 10,8 procenta méně.

Vydaných stavebních povolení, která v listopadu často představují budoucí zakázky na jaro dalšího roku, přibylo pouze mírně, o 3,4 procenta. Ti, kdo se rozhodnou stavět, i nadále brzdí v plánované útratě. Orientační hodnota staveb, na které bylo v listopadu vydané stavební povolení, totiž klesla o 13,5 procenta na 22,4 miliardy korun.

 

Právě se děje

Další zprávy