Stačil by vám menší domek? Přemýšlejte o bungalovu

Andrea Berniová
22. 10. 2012 9:48
Bungalov je vhodný především pro páry či rodiny s jedním dítětem, ale nejen pro ně
Přízemní domek má své výhody
Přízemní domek má své výhody | Foto: Ludvík Hradilek

Bungalov neboli jednopodlažní dům je v poslední době oblíbeným místem pro bydlení. Určitě jste si těchto domků už všimli, objevují se opravdu často. Obvykle mívá bungalov čtvercový nebo obdélníkový půdorys. Výjimkou ale nejsou ani ty postavené do tvaru písmene L nebo U.

Výhoda takového tvaru domu je jasná: více soukromí. Na zahradě u záhybu domu si můžete udělat terasu skrytou před očima sousedů. To je dnes, kdy jsou rozestupy mezi novými domky stále menší, velké plus.

Bungalov spojuje výhody domu i bytu

Vzhledem ke své velikosti se bungalov hodí spíš pro pár, anebo rodinu s jedním dítětem. Nemusíte mít zbytečně velký dům, jehož obytnou plochu ani nevyužijete - bungalov svou velikostí může připomínat byt, nabídne ale všechny výhody bydlení v rodinném domě: zahradu, terasu, vlastní garáž nebo alespoň „parkovací místo" na dvoře, které vám nikdo nevezme, což je velká výhoda oproti přecpaným parkovištím na sídlištích.

Pokud je dům umístěný mimo velká města, můžete si navíc užívat i čistší vzduch. Dětem tu pravděpodobně při hraní nehrozí tolik nebezpečí jako ve městě.

Přízemní domek můžete později rozšířit

Ani rodina s více dětmi se ale představy bungalovu nemusí vzdát - dům může mít třeba i tři ložnice. Jen pak zabírá více místa na pozemku, protože se všechny pokoje nacházejí v přízemí. Výhoda patrových domů je totiž právě v tom, že zaberou menší část pozemku.

Co když vám zatím stačí menší bungalov, ale za čas možná budete potřebovat více místa? Řešením jsou tak zvané růstové domy - ty jsou navrhovány tak, aby bylo možné je v budoucnu rozšířit o další místnosti. Bungalov je také ideální pro ty, kdo potřebují bezbariérové bydlení.

 

Právě se děje

Další zprávy