Srpen na zahradě: pochutnáte si na letních jablkách

Andrea Berniová
30. 7. 2012 9:53
Nezapomínejte pravidelně zavlažovat zahradu a také zastřihávat živý plot

V červenci jste už mohli sklízet některé druhy zeleniny, obzvlášť pokud byly pěstované ve skleníku. Víte, jak o zahradu pečovat během srpna? Stejně jako v červenci, i v srpnu potřebuje vaše zahrada intenzivní závlahu, obzvlášť na konci horkého dne. Záhony s ovocem i zeleninou či okrasnými rostlinami potřebují dostatek vody, stejně jako trávník.

Pokud ho nebudete zalévat pravidelně, můžete se místo vysněného zeleného koberce dočkat jen zoufale vyschlých stébel. Jestli odjíždíte na dovolenou, oceníte automatické zavlažování, které se o dostatek vláhy na zahradě postará za vás. 

Dejte si letní jablka a hrušky

Máte-li na zahradě letní jabloně a hrušně, během srpna budete moci ochutnávat jejich plody. A jak poznáte, že už jsou zralé? Začnou samy od sebe opadávat i zdravé kusy. Při jejich otrhávání se snažte nechávat v plodech stopku. Jablka a hrušky se nebudou tak rychle kazit. Těšit se můžete také na ostružiny a broskve.

Vždy platí, že opadané a tím pádem shnilé plody je nutné ihned sebrat, aby se po vaší zahradě nerozšířili škůdci právě ze spadaného ovoce. Pokud se větve pod nápory plodů ohýbají, hned jim ulehčete podpěrou. Můžete sklízet první hrozny u některých odrůd vinné révy.

Živý plot je potřeba zastřihávat

Až sklidíte i zeleninu, nemusíte nechat záhon ležet ladem - nasázejte do něj kedlubny. Nezapomínejte na živý plot - je potřeba ho zastřihávat a tvarovat. Nenechte ho příliš přerůst. Zastřihávání si ale nechte na den, kdy bude zataženo, anebo na večer. Ostré slunce by mohlo zastřižená místa spálit.

Z květin v záhonech odstraňujte zvadlé květy, uvolníte tím místo novým. Stále je potřeba bojovat s plevelem. Koncem měsíce můžete vysadit cibulky tulipánů či narcisů.

 

Právě se děje

Další zprávy