Správná digestoř zbaví vzduch páry i roptýleného tuku

td
14. 1. 2012 4:48
Kuchyně bez digestoře trpí, množí se v ní bakterie a šíří zápach
Kuchyně
Kuchyně | Foto: YIT Stavo

Kuchyňská digestoř nepatří mezi zařízení, která vybíráme v kuchyni jako první. Mnoho menších a starších bytů se problémem odsávání pachů a páry nezabývá vůbec, přitom však kvalitní digestoř chrání nejen kuchyni, ale i její uživatele. Podle čeho vybírat nový spotřebič tak, aby zapadl do interiéru a zároveň poskytoval dostačující výkon? Odsavač par je totiž důležitější, než se na první pohled zdá.

Při výběru nové digestoře by hlavními hledisky měl být adekvátní výkon a typ přístroje. Existují totiž hned dva druhy tohoto spotřebiče, které se dělí na základě způsobu odtahu a čištění vzduchu. K první skupině patří recirkulační digestoř, která přes uhlíkový filtr vzduch nasaje a poté ho vypustí zpět do místnosti. Výhodou tohoto typu je nezávislost na odvodu vzduchu potrubím, proto se recirkulace hodí tam, kde se vaří jen minimálně a nelze tam nainstalovat odtahovou digestoř. Uhlíkové filtry se také musí vyměňovat, což se může pěkně prodražit.

Odtahová digestoř naopak vyžaduje odvod vzduchu potrubím do komína nebo rovnou ven. S tím ale souvisejí vhodné prostorové podmínky, nedostatečnou šířkou potrubí lze navíc výrazně snížit výkon digestoře. Výkon klesá také otevřením oken při nasávání vzduchu digestoří, což zabrání správnému odtahu škodlivin a tuku rozptýleného v ovzduší.
Výkon digestoře je přímo závislý na velikosti kuchyně. Vzduch v místnosti by se měl vyměnit nejlépe šestnáctkrát za hodinu, prostornější kuchyně užije odtahovou digestoř s výkonem kolem 500 m³ za hodinu, menší místnost vystačí s 320 m³.

 

Právě se děje

Další zprávy