Speciální nádobí? Papiňák i hrnce do mikrovlnky

Andrea Berniová
23. 7. 2013 16:20
Správným používáním speciálního nádobí můžete ušetřit čas i peníze. Zkuste to
Jaké nádobí vybrat?
Jaké nádobí vybrat? | Foto: Isifa/Thinkstock

Keramické talíře, hrnky a mísy známe všichni. Některé typy nádobí jsou ale speciální, tedy určené ke konkrétnímu účelu a způsobu využití.

Které hrnce se hodí na indukční desku?

K vaření na indukčním sporáku se mohou používat pouze hrnce s feromagnetickým dnem, tedy například z litiny či kovu. Indukční varná deska totiž funguje na principu elektromagnetické indukce, při níž jsou zahřívány jen kovové materiály.

Hrnec s feromagnetickým dnem se pozná přiložením magnetu - pokud ke dnu přilne, je nádobí vhodné pro indukční desku. Není ale potřeba obcházet supermarkety a domácí potřeby s magnetem. Dnes už se běžně nádobí s kovovým dnem prodává pod označením indukční nádobí.

Existuje také nádobí určené pro mikrovlnky. Jeho výhoda tkví v tom, že umožňuje využít potenciál tohoto spotřebiče naplno. Prodávají se speciální misky, hrnce i mísy určené pro použití v mikrovlnných troubách. Speciální nádobí bývá odolné vůči vysokým teplotám a umožňuje v mikrovlnné troubě vařit v páře i péct.

V papiňáku uvaříte rychleji a zdravěji

Zvláštním typem nádobí je tlakový hrnec neboli papiňák. Má silné stěny a pokrmy se v něm vaří rychleji, protože jsou vystaveny vysokému tlaku. V tlakovém hrnci se dá vařit za použití menšího množství tuku.

Pokud máte malé děti a bojíte se, že by mohly například rozbít talíř či sklenici a ještě se o střepy zranit, přemýšlejte o plastovém nádobí. Často sice nemívá dlouhou životnost, snadno se obarví od jídla či poškrábe, pro malé děti je ale ideální. Většinou je určené právě pro ně - bývá sytě barevné, anebo potištěné různými obrázky.

 

Právě se děje

Další zprávy