Skleník postavte už teď, ať je připravený na jaro

Andrea Berniová
17. 10. 2012 12:17
Pokud si chcete příští rok vychutnávat plody vypěstované ve skleníku, postavte ho už na podzim
Vypěstujte si ve skleníku vlastní zeleninu
Vypěstujte si ve skleníku vlastní zeleninu | Foto: Aktuálně.cz

Chtěli byste pěstovat zeleninu ve skleníku a vychutnávat si výborné okurky, nebo rajčata, která mají nějakou chuť, co nejdříve? Ve skleníku můžete pěstovat zeleninu, ale i květiny v době, kdy pro ně počasí ještě není příznivé. Pokud s tím plánujete začít už příští rok, měli byste si skleník postavit už nyní, na podzim, dokud ještě není příliš chladno.

Na jaře už bude váš skleník dokonale připravený na zahrádkářskou sezonu. Příští rok si díky němu budete moci vychutnat lahodnou zeleninu z vlastní zahrady dříve než obvykle.

Pečlivě vyberte místo pro skleník

Kam skleník umístit? Nejlépe do té části zahrady, kde nejsou stromy, které by mohly skleníku stínit. Čím více slunce se mu dostane, tím lépe. Pokud je to možné, vyberte pro skleník místo v závětří, a to ze dvou důvodů: silný vítr by mohl skleník poškodit a také mu ubírat teplo. Samozřejmostí je rovný povrch.

Jak velký skleník vybrat? To je velmi individuální - záleží na tom, jak je vaše zahrada velká, kolik z její rozlohy chcete skleníku obětovat a také kolik plodin či květin v něm chcete pěstovat. Kritériem jsou i vaše finanční možnosti - opravdu velký skleník bývá znatelným zásahem do rozpočtu.

Skleník postavíte i sami

Nemusíte se bát, že stavbu skleníku nezvládnete. Většinou to není nic těžkého a někdy ani není potřeba budovat základy. Samozřejmě si ale skleník můžete nechat i smontovat od prodejce, pokud takovou možnost nabízí.

Víte, že skleník nemusí být pouze ze skla? Oblíbený je i polykarbonát - ten je odolný a lépe izoluje teplo. Pokud se ale přesto rozhodnete pro sklo, nevybírejte to čiré - slunce by přes něj mohlo rostliny snadno spálit. Raději se spolehněte na tak zvané rozptylové sklo. Skleník by také měl mít větrací okna.

 

 

Právě se děje

Další zprávy