Schodiště může být ozdobou interiéru, jen dobře vybrat

Andrea Berniová
30. 4. 2012 7:00
Schodiště má vliv na celkový vzhled interiéru, nezanedbejte jeho výběr
Muž prochází kruhovým schodištěm v budově Capitol Hill ve Washingtonu.
Muž prochází kruhovým schodištěm v budově Capitol Hill ve Washingtonu. | Foto: Reuters

Asi každý, kdo žije v patrovém domě nebo bytě, někdy řešil schodiště. Jak má vypadat, aby se hodilo k celkovému stylu interiéru? Aby se po něm dobře a pohodlně chodilo, aby zabralo jen tolik místa, kolik je nutné? Schodiště i jeho zábradlí je důležitým a velmi výrazným prvkem interiéru.

Jde také o poměrně velkou investici, proto je potřeba dobře rozmýšlet. Pečlivě vybírejte materiál i styl, poptejte se, která firma v okolí je schopna odvést opravdu kvalitní práci. Zjistit, že konstrukce, kterou firma podle vámi zadaných rozměrů vyrobila, do vašeho interiéru rozměrově vůbec nesedí, není nic příjemného. Celý proces se pak protahuje a vy přestáváte mít z nového schodiště radost. V tomto ohledu se vybíravost opravdu vyplatí.

Dřevěné, kovové, betonové?

A jaký typ schodiště tedy zvolit? Máte z čeho vybírat. Můžete mít třeba celodřevěné schodiště, schodiště s kovovou konstrukcí a dřevěnými nášlapy, betonové schodiště, kamenné, laminátové nebo i železné. Chcete točité nebo přímé? Záleží jen na vás, vašich preferencích, celkovém vzhledu interiéru, množství volného prostoru a samozřejmě rozpočtu, který jste si na tuto položku vyhradili.

I zábradlí by mělo ladit

Pokud je schodiště celodřevěné nebo má dřevěné nášlapy, je potřeba vybrat stejný nebo podobný typ dřeva, ze kterého je podlaha či nábytek v místnosti, kde je schodiště umístěné. Nezapomínejte na zábradlí. To je velmi důležité, často je to první věc, které si člověk na schodišti všimne.

I zábradlí by tedy mělo být pečlivě vybíráno v souladu se zařízením domu či bytu. Je spíš v klasičtějším duchu? Pak zvolte dřevěné schodiště s dřevěným zábradlím, které bude vypadat jako ze starých časů. Máte raději modernu? Pak by se vám mohlo líbit kovové zábradlí, třeba i se skleněnými tabulkami.

 

Právě se děje

Další zprávy