Sanace zdiva ochrání objekt před vlhkostí a plísní

Andrea Berniová
10. 7. 2013 15:00
Když se do interiéru stále dostává vlhkost, může být řešením dodatečná izolace objektu

Vlhkost není v interiéru vítaným návštěvníkem. Na stěnách kvůli vlhkosti vznikají nevzhledné fleky, někdy dokonce plísně, které mohou nepříznivě ovlivnit lidské zdraví a také pomalu ničit napadený materiál. Zbavit se plísně není vůbec jednoduché a nejprve je potřeba najít příčinu, kterou často bývá právě nadměrná vlhkost. Jak se vlhkosti zbavit? Zkuste více větrat. Právě nedostatečná cirkulace vzduchu může být příčinou. Další možností jsou různé odvlhčovače vzduchu. Pokud ani ty nepomohou, je tu další možnost: sanace zdiva.

Co je to sanace vlhkého zdiva?

Voda může vzlínat z podloží. Příčinou je v tomto případě nedostatečná izolace, anebo třeba nevhodné stavební úpravy. Sanace zahrnuje různé metody a opatření, jejichž výsledkem je snížení vlhkosti ve zdivu.

Mezi metody sanace zdiva patří podřezávání zdiva, vrážení nerezových plechů, podsekání a odizolování zdiva či chemická injektáž. Před sanací by měl dům prohlédnout sanační technik. Následně je určena metoda sanace a poté mohou začít sanační práce.

Pomůže prořezání zdiva, anebo vrážení plechů

K podřezávání zdiva se používá strojní řetězová pila, anebo diamantové lano. Vzniklá spára se nejprve podepře velmi odolnými klíny, poté se vyčistí a dostatečně zaizoluje. V případě metody vrážení nerezových plechů jde o dodatečné vložení izolace ve formě zarážení pevných nerezových desek do spár zdiva. To lze ale provést jen u zdiva s průběžnou spárou. Metoda zvaná injektáž zdiva je nejšetrnější. Do otvorů vyvrtaných ve zdi se aplikuje hydrofobní prostředek, který odpuzuje vodu a neumožní její pronikání do zdiva.

 

Právě se děje

Další zprávy