Rokytnice nad Jizerou chce využít areál staré školy

ČTK, ab
2. 5. 2012 5:07
Město čeká na projekty, které by využití umožnily
Foto: Aktuálně.cz

Rokytnice nad Jizerou - Na návrh využití areálu města čeká radnice Rokytnice nad Jizerou. Jde o areál takzvané horní školy, který má rozlohu 7 500 metrů čtverečních. Radnice bude přijímat návrhy do 29. srpna. Návrh záměru by měl obsahovat hrubý odhad nákladů na investici, podrobný popis záměru s hodnocením jeho vlivu na stávající zástavbu, infrastrukturu i cestovní ruch, informace o předkladateli záměru, odhad nákladů na provoz zařízení a také možnosti, jak by se město mohlo zapojit do realizace.

Areál zbytečně chátrá

Areál bývalé Základní školy v Horní Rokytnici, ve které už se ale více než pět let neučí, je nyní prázdný. Škola zbytečně chátrá. Objevilo se několik námětů, jak ji využít: mohla být zdravotním střediskem (je ale daleko od centra), domem s pečovatelskou službou či bazénem. Také se navrhovalo využít ji pro školu v přírodě. Kvůli nedostatku financí ale nebylo nic z návrhů uskutečněno.

Penzion nebo hotel s restaurací

Rokytnice nad Jizerou je známým zimním krkonošským střediskem. Objekt bývalé školy se nachází v dobré lokalitě, blízko lyžařského areálu. Bylo by tak ideální ho využít v oblasti cestovního ruchu - dal by se zde vybudovat penzion či hotel s restaurací, nabídkou sportovního vyžití a dalších služeb. Město chce spolupracovat s podnikateli a najít pro budovu nové využití. Rozhodně by ale neměly v objektu vzniknout apartmánové byty - přestavba na bytový dům je nepřípustná. Objekt by měl sloužit spíše veřejnosti, nabízí se tedy dům sociálních služeb či penzion.

Škola byla postavena roku 1900, v 80. letech se dočkala přístavby další budovy, pavilonu s tělocvičnou a dětského hřiště. Budova je vytápěna elektrokotlem a hodnota areálu a okolních pozemků byla znalcem odhadnuta na 12,73 milionu korun.

 

Právě se děje

Další zprávy