Rok bez klasických žárovek. Čím jsme je nahradili?

Andrea Berniová
20. 9. 2013 16:40
Od ukončení výroby klasických žárovek už uběhl rok, nyní vedou úsporné zářivky
Klasické žárovky jsme vyměnili za úsporné zářivky.
Klasické žárovky jsme vyměnili za úsporné zářivky. | Foto: Ludvík Hradilek

Uběhl rok od chvíle, kdy se přestaly vyrábět klasické žárovky. Jejich nevýhodou byla krátká životnost a značná spotřeba energie, jejíž velká část se přeměnila na teplo, jen zlomek pak na světlo.

Nejen v domácnostech je proto nahradily jiné typy světelných zdrojů, například LED diody, úsporné zářivky či halogenové žárovky.

Klasikou jsou úsporné zářivky

Úsporné zářivky byly oblíbené už před koncem výroby žárovek. Známou výhodou těchto zářivek je úspora elektrické energie. Nevýhodou by pak mohlo být, že trvá delší dobu, než se zářivka rozsvítí naplno. Známým negativem je zkracování životnosti úsporných žárovek při jejich častém a krátkém rozsvěcení a zhasínání.

Na trhu jsou různé typy kompaktních zářivek. Liší se tvarem, velikostí, ale především výkonem, životností a světelným tokem, který se udává v lumenech (lm). Čím vyšší světelný tok, tím větší je spotřeba žárovky, která ale pak vydává více světla.

Některé dražší zářivky nabízejí funkci předehřívání, tak zvaný teplý start. Jsou díky tomu odolnější vůči častému zapínání a hodí se tedy i do místností, kde se světlo spíná častěji. Úsporné zářivky se prodávají v několika základních barvách, je to teplá bílá, studená bílá a studené denní světlo. Existují ale také barevné kompaktní zářivky.

LED diody vydrží všechno

Klasické žárovky se nahrazují také LED diodami. Ty spotřebují ještě méně energie než úsporné zářivky a jejich provoz je tak levnější. Mají nejdelší životnost ze všech světelných zdrojů. Výhodou může být i jejich odolnost - nevadí jim chlad ani otřesy. V podobě pásků se čím dál častěji používají k osvětlování i dekoraci moderních interiérů. Diodové pásky se prodávají v různých barvách, například i ve fialové, červené či zelené. Kromě pásků jsou oblíbené také LED žárovky skládající se z několika diod.

Není třeba dělat si starostí s častým rozsvěcením - to LED diodám nevadí. Diody mohou nabízet funkci stmívání, tedy možnost regulovat intenzitu světla podle potřeby. Nevýhodou LED žárovek je vysoká cena, která ale pomalu klesá.

Podle průzkumu portálu eSvětlo.cz jsou LED diody čím dál oblíbenější. „Vzhledem k poměrně rychlému poklesu ceny LED zdrojů je lidé začínají upřednostňovat před úspornými žárovkami. Z našeho výzkumu vyplynulo, že stále více lidí zná výhody LED osvětlení - tedy minimální spotřebu a velmi dlouhou životnost," říká Štěpán Junek, specialista z eSvětlo.cz

Halogenové žárovky: Delší výdrž

Dalším typem úsporného svítidla je halogenová žárovka. Na rozdíl od úsporné zářivky svítí naplno hned po stisknutí vypínače. Má ale vyšší spotřebu.

Halogenová žárovka se může vzhledem i typem světla podobat klasickým žárovkám, ale její životnost je několikanásobně delší.

 

Právě se děje

Další zprávy