Robotický vytírač: Koště ani mop už nebudete potřebovat

Andrea Berniová
17. 7. 2013 17:00
Vytírač vyčistí podlahu speciálním roztokem a jemnými kartáčky

Vytírání podlah může zabrat dost času. Je ale možné si tuto činnost usnadnit, dokonce se jí úplně vyhnout. Udělá ji za nás někdo jiný: robotický vytírač.

Jen málokdo už někdy neslyšel o robotickém vysavači, který má rotační a sběrné kartáče, sám jezdí po bytě či domě a vysává prach a jiný nepořádek. Podobně funguje robotický vytírač. Dá se sehnat v různých cenových relacích podle funkcí, které nabízí. Liší se i plochou, kterou dokáže vytřít za jeden uklízecí cyklus.

Vytírače mívají různé rozměry. Menší vytírač si poradí s úklidem podlahy i v malých či členitých místnostech (třeba v koupelně) a dostane se na hůře přístupná místa.

Některé vytírače podlahu předvysají

Robotický vytírač nabízí několikafázový proces čištění, při němž by mělo být zničeno velké množství bakterií. Vytírač nejprve aplikuje na podlahu čisticí roztok, pak proběhne čištění pomocí jemných kartáčků a čisticích lišt a následně je voda z podlahy odstraněna i s nečistotami. Špinavá voda putuje zpět do vytírače a již použitý roztok se na podlahu znovu nedostane.

Speciální čisticí roztok se společně s vodou lije před zapnutím vytírače do vyhrazené nádobky. Po dokončení vytírání je potřeba vyprázdnit jinou nádobku, kde se shromažďuje špinavá voda z podlahy. Některé vytírače zvládnou čištěnou plochu ještě předvysát.

Robotický vytírač ze schodů nespadne

Pohyb robotického vytírače je řízen senzory, které monitorují prostor a zajišťují efektivní čištění. Jedno místo je vytřeno několikrát.

Ke snazšímu pohybu slouží také profilovaný nárazník se zpomaleným dotykem. Díky němu nebude vytírač zbytečně tvrdě narážet do stěn či nábytku. Další výhodou jsou senzory proti pádu, například ze schodů či z patra.

 

Právě se děje

Další zprávy