Robotický vysavač usnadní práci a šetří váš čas

Andrea Berniová
27. 2. 2012 3:02
Pořiďte si domů výkonného pomocníka. Robotický vysavač uklízí sám

Pokud vás vysávání nebaví nebo na něj nemáte čas, je pro vás ideálním řešením robotický vysavač. Ten vysává zcela sám. Je napájen pomocí baterie, kterou pravidelně dobíjí na základně zapojené do elektrické sítě. Robotické vysavače jsou vhodné pro všechny typy povrchů - dřevo, linoleum i koberec. Veškeré funkce vysavače a jejich úroveň závisí na typu (a ceně) vysavače. Ne všechny vysavače tak disponují stejnými funkcemi o stejné kvalitě.

Robotické vysavače jsou chytré

Některé vysavače se dají naprogramovat, aby začaly vysávat v určitý čas, třeba až budete v práci. Můžete se tak vždy vracet do uklizeného domova. Když je baterie téměř vybitá, umí se vysavač sám vrátit na základnu a začít se nabíjet. Další z užitečných funkcí je detekce nečistot nebo možnost intenzivního vysávání malého prostoru - například pokud se vám něco vysype.

Vysavač také umí sám zhodnotit, kdy je celá místnost uklizena a může tak s vysáváním přestat ještě před vybitím baterie. Dokáže poznat velké převýšení povrchu. Nemusíte se tak obávat, že by mohl spadnout ze schodů. Je vybaven i pohybovými senzory. Jeho pohyby mohou být náhodné, nebo se dají určit. Umí se tak například pohybovat po určité ose. Může se stát, že se vysavač zasekne pod schody nebo nábytkem. V tom případě přestane vysávat a upozorní vás na tento zádrhel. Stejně tak vás upozorní, když dokončí úklid, anebo pokud se vybije a jeho základna není v dohledu (je v jiné místnosti a podobně).

Robotické vysavače také bývají vybaveny jedním nebo dvěma rotačními kartáči, takže kromě vysávání i zametají. Vymetou prach i z rohů a míst u stěny.

Jak o ně pečovat?

Robotický vysavač potřebuje častější péči. Nestačí jednou za čas vyměnit sáček jako u běžných vysavačů. Zde je třeba nejlépe po každém vysávání vysypat zásobník (pokud je plný) a ze sběrných kartáčů odstranit namotané vlasy nebo zvířecí chlupy, aby nezpomalovaly rotaci kartáčů a nesnižovaly tak výkonnost vysavače.

 

Právě se děje

Další zprávy