Robotická sekačka: Chytrý pomocník při úpravě trávníku

Andrea Berniová
31. 7. 2013 14:10
Můžete mít sekačku, která zvládne pečovat o trávník za vás. Zkuste automatickou
Tato sekačka vám ušetří čas i námahu.
Tato sekačka vám ušetří čas i námahu. | Foto: Mountfield

Sekání trávníku bývá fyzicky i časově náročné, zvláště pokud je zahrada rozsáhlejší. Pokud se ale tráva nezkracuje dostatečně často, může začít řídnout.

Kromě klasických benzinových a elektrických sekaček si s vysokou trávou poradí i zahradní traktor. Práce s ním je pohodlnější a je také ideální pro velké plochy.

Pokud ale nemáte na úpravu trávníku čas, pomůže robotická sekačka.

Automatická sekačka usnadní péči o zahradu

Tento typ sekačky zvládne zkrátit stébla trávy úplně sám. Je potřeba jen robotické sekačce vymezit území, kde se může pohybovat, aby nezajela například na záhon, na dlažbu či na skalku.

S určením působiště sekačky pomůže obvodová smyčka z hraničního kabelu. Tento kabel nebude překážet a nebude ani viditelný - může být pod zemí, anebo zarostlý v trávníku. Přesto ho sekačka nepřekročí. Některé sekačky ale tento obvodový vodič nepotřebují, protože mají čidlo, které rozpozná travnatý povrch a také při nárazu do překážky změní směr jízdy.

Robotickou sekačku stačí pouze umístit na trávník a spustit. Sekačka může fungovat i na dálkové ovládání. S jeho pomocí je možné například řídit sekačku v úzkém místě zahrady.

Jednotlivé sekačky se liší šířkou záběru, ale i tím, na jak rozsáhlou plochu jsou určeny či průměrnou dobou sečení na jedno nabití.

Výhodou robotické sekačky je její naprostá samostatnost. Stačí nastavit čas, kdy má začít s úpravou trávníku. Poseká tedy zahradu, zatímco je její majitel v práci či na dovolené. Sekačka se po úpravě zahrady dobije v nabíjecí stanici. Ta by měla být připevněná k zemi.

 

Právě se děje

Další zprávy