Rekuperace: Jak efektivně větrat bez ztráty tepla

Andrea Berniová
13. 11. 2013 16:30
Větrat se dá pomocí různých technik. Jednou z nich je rekuperace

Za vytápění platíme každý rok vysoké částky. Namístě je proto snaha teplem neplýtvat, netopit zbytečně a omezit tepelné ztráty. S tím pomůže zateplení domu, výměna oken za nová, lépe těsnící, ale i zateplení střechy. K únikům tepla ale dochází i při větrání místností. Otázkou je, jak v zimním období vpustit do interiéru čerstvý vzduch, ale ne chlad.

V některých oblastech, například v blízkosti rušných ulic s čilým automobilovým provozem, není radno příliš větrat ani v létě. Při nedostatečném větrání, tedy nedostatku čerstvého vzduchu, ale hrozí bolesti hlavy, únava, nadbytek vlhkosti v interiéru a následně plísně.

Větrat se dá pomocí různých technik. Jednou z nich je rekuperace, která zajistí nutné vyvětrání, ale zamezí  velkým tepelným ztrátám. V létě naopak dokáže vzduch ochladit. Rekuperační jednotka zkrátka vpustí do místnosti vzduch o příjemné teplotě.

Rekuperační jednotka funguje tak, že z místností odvádí vydýchaný vzduch a vyměňuje ho za čerstvý vzduch zvenčí. Nasává tedy vzduch z venku a přivádí ho dovnitř přefiltrovaný. Naopak vydýchaný vzduch je vypouštěn mimo dům. Výměna vzduchu v jednotlivých místnostech probíhá pomocí speciálního potrubí určeného pro vedení vzduchu.

Teplo se získává ze vzduchu

Rekuperace probíhá na principu zpětného získávání tepla. Chladný vzduch přiváděný zvenčí prochází přes rekuperační výměník, kde je ohříván díky teplému odpadnímu vzduchu, který se z místnosti odvádí. Čerstvý vzduch se ale s odpadním vzduchem ve výměníku nesetká.

Díky filtrům je vzduch přiváděný do interiéru čistý a může být také zbaven alergenů. Proto se rekuperace hodí do oblastí s hustým automobilovým provozem.

Je možné nastavit, kdy má rekuperační jednotka začít s výměnou vzduchu (např. hodinu před spaním). Výměna vzduchu také může začít i automaticky podle koncentrace oxidu uhličitého ve vzduchu, ale může se sama spustit i při určité míře vlhkosti v interiéru.

Na rekuperaci myslete včas

Rekuperační jednotka se umisťuje například do technických místností, sklepů či koupelen. Nejlepší je přemýšlet o rekuperaci ještě před stavbou domu. Zakomponovat větrací systém už do návrhu domu a realizovat ho hned při jeho stavbě je jednodušší než větrací systém zavádět dodatečně.

Větrat se dá i pomocí mikroventilace, což je funkce, kterou nabízejí některé druhy oken. Je tak možné, aby bylo okno otevřené na opravdu malou škvírku. Vzduch cirkuluje, ale nedochází k velkým únikům tepla. Tento způsob větrání ovšem nemusí být dostačující.

 

Právě se děje

Další zprávy