Rekonstrukce kuchyně: vše dobře promyslete předem

Andrea Berniová
9. 11. 2012 13:23
Chcete mít v nové kuchyni velký stůl či kuchyňský ostrůvek? Nejprve zjistěte, jestli to půjde
Dopřejte si novou a moderní kuchyni
Dopřejte si novou a moderní kuchyni | Foto: ikea.cz

Chystáte se zrekonstruovat a zcela nově zařídit kuchyni? Díky rekonstrukci ji můžete zvětšit či zmenšit, anebo třeba spojit s jinou místností v bytě či domě. Vše si dobře promyslete a vybírejte jen kvalitní materiály a prověřené firmy - rekonstrukce (nejen) kuchyně je dost nákladnou záležitostí a přehnané šetření se v tomto případě nemusí vyplatit.

Zjistěte, jestli se vám do kuchyně všechno vejde

Pokud plánujete kuchyň zcela přestavět, tedy změnit její rozměry, dobře zvažte, kolik místa v ní budete potřebovat. Plánujte do nové kuchyně umístit stůl pro osm lidí, kuchyňský ostrůvek a spoustu spotřebičů? Pak alespoň zhruba propočítejte, zda se do vaší nově naplánované kuchyně všechno vejde.

Hodláte si do kuchyně pořídit i novou podlahu? Koberec se příliš nehodí - hlavně proto, že v kuchyni zkrátka vždy něco ukápne nebo se vysype. Nejlepším řešením tak bude linoleum, anebo dlažba (nejlépe pokud máte podlahové topení, jinak by mohla nepříjemně studit).

Rozvrhněte si kuchyňskou linku

Nejprve budete pravděpodobně řešit kuchyňskou linku: její rozměry, materiál, řešení, umístění různých skříněk, poliček a spotřebičů. Pokud si necháte vyrobit kuchyňskou linku na míru, už předem se rozhodněte, kde by například mohly být umístěné vestavné spotřebiče či sporák. Své plány sdělte firmě, která bude linku zajišťovat. Vše záleží na správné a přesné domluvě - jen tak můžete mít kuchyni přesně podle vašich představ. Promyslete i rozvržení pracovní desky - kde bude dřez a kde sklokeramická deska?

Naplánujte si také umístění různých typů osvětlení, vypínačů a nešetřete zásuvkami - ty se v kuchyni vždy hodí.

 

Právě se děje

Další zprávy