Realitka Prolux už některé smlouvy uzavírat nesmí

Věra Tůmová
5. 8. 2012 7:00
Klienti realitku žalují kvůli údajně neoprávněným smluvním pokutám. Ta s tím ale nesouhlasí
Řada domů na prodej v jižním Londýně
Řada domů na prodej v jižním Londýně | Foto: Reuters

Praha - Realitní kancelář  Prolux Consulting Int. s.r.o. již nesmí uzavírat smlouvy, které poškozují práva spotřebitelů. Rozhodl o tom podle ČTK Obvodní soud pro Prahu 1, a to předběžným opatřením v poslední červencový den. Klienti žalující Prolux tvrdí, že od nich firma neoprávněně vymáhá vysoké smluvní pokuty.

To ovšem realitní kancelář Prolux zásadně odmítá. Letos v červnu už přitom Proluxu za porušování práv spotřebitelů uložila pokutu Česká obchodní inspekce. Výše stanovené pokuty se tehdy vyšplhala na nejvyšší možnou hranici pěti milionů korun. Realitka se proti tomu vzápětí odvolala.

Klienti Proluxu ze sdružení Stop zatím podle ČTK po firmě odškodnění nežádají. Požadují pouze, aby firma přestala uzavírat údajně klamavé smlouvy. Marek Ječmen, který jako advokát klienty Proluxu zastupuje, však do budoucna nevyloučil, že klienti o odškodnění nepožádají.

Odvolání - hra o čas a peníze

Realitní kancelář Prolux se ovšem kvůli údajné podjatosti soudkyně Aleny Novotné odvolala také hned 2. srpna a požaduje, aby případ převzal jiný soudce. Vzhledem k odvolání realitní kanceláře se proto zrušilo i naplánované soudní jednání na druhý srpnový týden.

Odvolání realitní kanceláře Prolux stojí převážně na jediném výroku soudkyně Aleny Novotné, který se po posledním soudním líčení objevil v médiích: "Ano, je to neobvyklý případ, protože je navrženo 216 svědků, kteří zřejmě všichni jsou poškození tou činností žalovaného," prohlásila soudkyně.

Spor klientů s realitní kanceláří by měl být, podle jednoho ze starších vyjádření soudkyně Aleny Novotné, v lepším případě rozhodnutý ještě v tomto roce.

Novotná vydala na návrh sdružení Stop (zastupujícího klienty realitní kanceláře Prolux) předběžné rozhodnutí, kterým firmě Prolux Consulting Int. zakázala uzavírat smlouvy porušující práva spotřebitelů. Návrhu, který požadoval toto rovněž uplatnit i na všechny firemní smlouvy a také na smlouvy společnosti Prolux - Consulting spol. s r.o., pak ale už soud nevyhověl.

 

Právě se děje

Další zprávy