Půdní byty: Jaké výhody a nevýhody přináší?

Andrea Berniová
16. 4. 2013 14:00
Šikmý strop, střešní okna a spousta světla. Co vědět, než si pořídíte půdní byt
Půdní neboli podkrovní byt nabízí jedinečnou atmosféru
Půdní neboli podkrovní byt nabízí jedinečnou atmosféru | Foto: dombkova.cz

Podkrovní prostory nabízejí jedinečnou atmosféru. Majitelé rodinných domů se šikmou střechou mohou zrekonstruovat podkroví a vytvořit v něm obytné místnosti.

Ale i ten, kdo chce bydlet spíše v bytě, může ocenit výhod podkrovních prostor. Stačí si koupit či pronajmout půdní byt.

Pozor na stav střechy

Při výběru bytu je potřeba dát pozor na několik věcí, například na stav podlahy, oken či bytového jádra.

U půdního bytu je důležitý ještě stav střechy bytového domu, její zateplení a nepropustnost. Každá skvrna u stropu může být důkazem, že do bytu zatéká a jeho majitel se bude potýkat s nepříjemnou vlhkostí.

I pokud do bytu zatím nezatéká, ale střecha není v dobrém stavu, je třeba mít se na pozoru. Také střešní okna musejí být kvalitní, právě ta mohou být slabým místem na jinak kvalitní střeše.

Jak vyřešit nedostatek prostoru

Nevýhodou podkrovního bytu může být, že často nabízí prakticky méně prostoru než klasický byt o stejné ploše. To proto, že některé stěny půdního bytu nelze naplno využít.

Nízké a zešikmené stropy často nedovolují umístění paland, patrových postelí, skříní či polic. To je možné vyřešit díky vestavěným skříním, které se dají vyrobit na míru a umístit pod šikmou střechu. Využijí každý kousek místa.

Problém by mohl nastat v létě. Do střechy se tou dobou nemilosrdně opírá slunce a bez klimatizace, která vzduch příjemně ochladí, či rolet do střešních oken, které propustí co nejméně paprsků, by v půdním bytě mohl být nedýchatelný vzduch.

Půdní byt má své výhody i nevýhody a v případě jeho koupě či pronájmu je potřeba myslet na jeho specifika a přizpůsobit se jim.

 

Právě se děje

Další zprávy