První odhad: Voda opět zdraží, ale nejvýše o dvacetinu

ČTK ČTK
22. 10. 2013 15:50
Většina vodáren by ceny na příští rok měla vyhlásit koncem listopadu.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Aktuálně.cz

Hradec Králové - Vodné a stočné by u většiny vodárenských firem v ČR mohlo v roce 2014 zdražit přibližně do pěti procent. V úterý to řekl předseda představenstva Sdružení oboru vodovodů a kanalizací (SOVAK ČR) František Barák. Pokud by vodárny zdražovaly pouze o inflaci, nárůst by se podle něj měl pohybovat mezi dvěma až třemi procenty.

Většina vodáren by ceny na příští rok měla vyhlásit koncem listopadu. Letos se ceny vodného a stočného pohybují přibližně od 40 korun do 100 korun za metr krychlový dodané a odvedené vody.

"Nedomnívám se, že dojde k významnému nárůstu cen vodného a stočného v příštím období," řekl Barák. Výjimkami podle něj budou vodárny, které čerpají dotace z Evropské unie. Podle Baráka jsou takzvaným finančním modelem nucené k tomu, aby cena vodného a stočného generovala peníze na splácení spolufinancování investice.

Naopak u některých společností se zřejmě nebude zdražovat vůbec. Podle Baráka takový krok bude politickým rozhodnutím samospráv, které mají ve vodárnách hlavní slovo.

Manažer vodárenské firmy Veolia Jakub Hanzl označil růst ceny přibližně o pět procent za reálnou hranici. Uvedl, že největší položkou ceny vodného a stočného u takzvaného provozního modelu je nájemné z vodárenské infrastruktury, které roste každý rok, ale růst cen tento růst nekopíruje.

Barák je také ředitelem Vodovodů a kanalizací Hradec Králové, v jejichž regionu by nárůst ceny podle něj neměl přesáhnout pět procent. Připomněl, že náklady v Hradci Králové zvýší končící investice do rekonstrukce úpravny vody. Průměrná cena vodného a stočného na Hradecku je letos 88 korun za metr krychlový vody.

Další rozvoj vodárenství se podle Baráka zřejmě bude muset obejít bez výrazných evropských dotací. Očekává, že v nadcházejícím evropském programovacím období 2014 až 2020 půjde do vodárenství velmi málo peněz, protože přednost dostane dopravní infrastruktura. Navíc malé obce, kterým budou dotace zejména určené, nebudou prý schopné zpracovat a splnit náročné podmínky dotací.

Již nyní je podle Baráka u malých obcí problém s tím, že nejsou schopné na investice sehnat spolufinancování. I proto se podle něj ze současného mnohamiliardového operačního programu životní prostředí dostane do vodárenství jen částka v řádu nejvýše stomilionů korun.

 

Právě se děje

Další zprávy