Průzračná a nezávadná voda v bazénu. Jak na to?

Andrea Berniová
17. 6. 2013 16:00
Ozon, UV záření, chlor, bazénové zastřešení či filtrace. To jsou pomocníci při údržbě bazénové vody
Jak zbavit bazénovou vodu nečistot?
Jak zbavit bazénovou vodu nečistot? | Foto: Isifa/Thinkstock

Bazén na zahradě, to je nejlepší osvěžení během horkých dní. Vodu v bazénu je ale potřeba pravidelně kontrolovat (pH by mělo mít hodnotu 7) a správně udržovat, aby byla průzračná a také nezávadná.

Hmyz a listí posbíráte síťkou

Viditelné nečistoty by se z vody měly odstraňovat pravidelně. Hmyz, listí či stébla trávy lze z hladiny posbírat pomocí bazénové síťky. Je dobré zajistit, aby se do bazénu dostalo nečistot co nejméně. S tím pomůže bazénová plachta či bazénové zastřešení, které se také postará o teplejší vodu. Než vejdete do bazénu, osprchujte se, například pod zahradní sprchou. Jinak můžete do vody nanosit třeba stébla trávy, která snadno ulpí na chodidlech.

S čištěním dna a stěn bazénu pomůže bazénový vysavač. Může být ruční, poloautomatický či automatický.

Pomůže filtrace i ozon

Pro kvalitu vody je také velmi důležitá bazénová filtrace. Ta by se měla zapínat pravidelně, nejlépe dvakrát denně. Jen tak bude voda stále čistá. U filtrace je často možné nastavit čas spuštění, takže se o její chod nemusíte vůbec starat. Voda se bude pravidelně filtrovat, i když budete třeba na dovolené.

Důležité je používání bazénové chemie. Klasikou jsou chlorové tablety či přípravky na úpravu pH. Ne každý ale chlor dobře snáší, může vadit například alergikům či astmatikům. Existuje alternativa: ozon. Dezinfekce ozonem je rychlejší a efektivnější než chlorace. Další možností je použití UV lampy, která může být s ozonem kombinována. Plísně, bakterie ani viry nebudou mít šanci.

 

Právě se děje

Další zprávy