Propojí Butovice a Barrandov nová lanovka?

td
22. 2. 2012 12:31
Zatímco lanovka na Petřín slouží hlavně turistům, nová barrandovská dráha by mohla nahradit autobus městské dopravy
Foto: Ludvík Hradilek

Praha 5 pořádala o změnu územního plánu, která by umožnila stavbu nové lanovky. Ta by měla propojit Barrandov s Butovicemi a přispět tak ke zjednodušení dopravy. Dva kilometry lanové dráhy by vyšly přibližně na půl miliardy korun, dosud ale není jasné, odkud by Praha čerpala potřebné finanční prostředky. Obě městské části změnu podporují.

Do práce lanovkou? Proč ne!

Podobně jako lanovka vedoucí na Petřín, i nová dráha by byla začleněna do systému městské hromadné dopravy. Zatímco autobusem trvá cesta z Barrandova do Butovic téměř půl hodiny, díky lanovce by se časová náročnost cestování snížila na pouhých pět minut jízdy. Jednalo by se o dvě samostatné kabiny, kdy jedna pojme až 60 cestujících. V případě schválení změny a vydání potřebných dokumentů by mohla nová lanová dráha vyrůst během dvou až tří let.

Barrandovu chybí park, lanovka je pouze bonus

Otázka možnosti propojení Butovic a Barrandova se řeší už přes deset let a na přetřes přišlo hned několik nejrůznějších variant, mezi které patřilo například přemostění Prokopského údolí. Lanovka ovšem představuje nejschůdnější variantu a díky začlenění do MHD bude sloužit jako praktické rozšíření dopravy.

"Konzultovali jsme to s Ropidem. Zajímavé by mohlo být i další napojení na autobusy do Motola a k prodloužené trase metra A," řekla ČTK architektka z úřadu Prahy 5 Elena Lacinová.

Hlavní prioritou územního plánu je ale výstavba nového moderního parku na Barrandově. Právě tato myšlenka iniciovala výstavbu lanovky.

 

Právě se děje

Další zprávy