Pronajmout si bydlení je v Česku dražší než ho vlastnit

Veronika Skálová Veronika Skálová
29. 11. 2011 17:21
Náklady na bydlení jsou v Česku mezi 5 a 10 tisíci, lidé v nájmech platí víc
KOTI Hostivař
KOTI Hostivař | Foto: YIT Stavo

Praha - Bydlet ve vlastním bytě nebo domě je v Česku mnohem levnější než si nemovitost pronajímat, zjistila v průzkumu společnost Ipsos Tambor. Náklady na bydlení se u nás pohybují nejčastěji mezi pěti a deseti tisíci korunami.

Více než čtvrtina domácností platí za bydlení mezi pěti a sedmi tisíci korunami za měsíc, téměř 27 procent rodin pak od sedmi do deseti tisíc.

Lidé, kteří své obydlí vlastní, se ale častěji s náklady vejdou do nižší částky než ti, kdo si příbytek pouze pronajímají.

"Do 7 000 korun se svými náklady na bydlení vejde 60 procent domácností žijících ve svém domě či bytě, ale už jen 40 procent domácností, které bydlí v pronajatém domě, v pronajatém bytě pak dokonce jen 35 procent domácností. Ostatní platí vyšší částky," uvedla společnost Ipsos.

Češi jsou si nepříznivé situace na trhu s nájemním bydlením vědomi a považují bydlení za jednu z nejjistějších investic. Nasvědčuje tomu například obliba stavebního spoření, dosud navíc solidně podporovaného státem.

Nejhůře se s náklady na bydlení vyrovnávají senioři. Čtvrtina lidí od 60 do 65 let dává na bydlení mezi 40 a 60 procenty svých příjmů.

"Myslím si, že problém je též v tom, že u nás de facto neexistují neziskové formy nájemního bydlení, které je dostupné v různých formách prakticky v každé zemi EU. Obávám se, že v několika letech to povede ke značným problémům ve schopnosti udržet si slušné bydlení zejména pro seniory," dodal Ivan Přikryl, předseda České společnosti pro rozvoj bydlení.

 

Právě se děje

Další zprávy