Projekty držitele Pritzkerovy ceny lze vidět u Fragnera

Andrea Berniová
20. 3. 2012 1:53
Eduardo Souto de Moura vystavuje ve Galerii Jaroslava Fragnera na Betlémském náměstí v Praze

V Galerii Jaroslava Fragnera na Betlémském náměstí v Praze byla zahájena výstava portugalského architekta jménem Eduardo Souto de Moura. Výstava nese název Soutěže 1979-2010 a představí celkem 50 soutěžních prací, které vznikly během třiceti let práce. De Moura se zaměřuje na urbanismus, ale věnuje se i kulturním projektům, bydlení a dalším.

Uvidíte více než tři stovky skic

Na výstavě jsou k vidění například právě urbanistické projekty, další týkající se občanské vybavenosti měst či řešení veřejných prostor. Projekty mají různé funkce: kulturní, zdravotnickou, sportovní i náboženskou. Najdete zde i práce zaměřující se na dopravu - metro, železnice či letiště. Uvidíte více než tři stovky skic, detailní projekty nejdůležitějších architektonických soutěží, kterých se tento architekt zúčastnil, dále fotografie, modely, videa či plány, které vám přiblíží jeho tvůrčí proces. V pondělí 30. dubna pak výstava vyvrcholí přednáškou de Moury.

De Moura je držitelem ceny za architekuru

Portugalský architekt Eduardo Souto de Moura je držitelem Pritzkerovy ceny, což je ocenění udělované jednou ročně umělci v oblasti architektury. Na tuto cenu může být nominován kdokoli a o vítězi rozhoduje porota složená z odborníků zabývajících se uměním. De Moura tuto cenu obdržel v roce 2011 jako druhý Portugalec v historii ocenění, jehož první držitel byl vyhlášen v roce 1979. Jedním z asi nejznámějších projektů de Moury byl fotbalový stadion v portugalském městě Braga, kde se hrál šampionát EURO v roce 2004.

Výstava bude otevřena do 29. dubna každý den kromě pondělí, a to od 11 do 19 hodin.

 

Právě se děje

Další zprávy