Prohlídka kupované nemovitosti. Na co si dát pozor?

TD
12. 12. 2011 6:50
Při prohlídce nemovitosti je nutné zaměřit se na nejproblémovější místa bytu. Která to jsou?
Foto: Ludvík Hradilek

Při prohlídce nového bytu nebo domu se vyplatí být podezřívavý a vše si důkladně ověřit. Jak prokouknout estetické triky jako krásný barevný nátěr, luxusní vybavení? Proč vlastně majitel nemovitost prodává? Je třeba myslet na to, že právě tyto prostory se pro kupujícího stanou novým domovem na mnoho let, je proto zbytečné ostýchat se při prohlídce prozkoumat i ty nejmenší detaily. Stačí si dát pozor na několik nejčastějších chyb, kterých se dopouštějí kupující při prohlídce nemovitosti a následném rozhodování.

První dojem při návštěvě domu či bytu tvoří největší část výsledného efektu, což ví každý dobrý realitní makléř. Nedokonalosti, vady a problémy se skrývají pod naleštěným povrchem. Kupující by měl vše sám vyzkoušet - koupelnové baterie, otevírání a těsnění oken, spotřebiče. Otázky by pak měly mířit na výši záloh plynu a elektřiny, možnosti služeb či výši fondu oprav. Tím lze předejít nepříjemnému překvapení, které může přinést první účet. Velká pozornost kupujícího by se měla zaměřit na koupelnu a celkový stav zdí, neměly by se na nich vyskytovat žádné praskliny ani plíseň.

Je zbytečné se ostýchat klást makléři či majiteli i ty nejbanálnější otázky. Jsou nějaká omezení pro případné stavební úpravy? Byl už prostor rekonstruován a kdy? Jaké vybavení je součástí nabízené nemovitosti? Nejjistější cestou, jak koupit byt či dům v dobrém stavu bez skrytých závad a zároveň za odpovídající cenu, je asistence odborníka z oboru stavebnictví. Na tuto službu padne maximálně deset tisíc korun, což je při koupi rodinného domu zanedbatelná částka. Navíc se brzy vrátí díky tomu, že nemovitost nebude vyžadovat větší opravy a nevratné investice.

 

Právě se děje

Další zprávy