Proč byste měli přemýšlet o stropních podhledech?

Andrea Berniová
10. 1. 2013 15:01
Stropní podhledy se dají využít různými způsoby. Například dobře zvukově i tepelně izolují
Do stropních podhledů si můžete nechat zabudovat bodové osvětlení
Do stropních podhledů si můžete nechat zabudovat bodové osvětlení | Foto: Panel Plus / Jaroslav Hejzlar

Přemýšleli jste někdy o stropních podhledech? Možná jste se o ně nikdy příliš nezajímali a nevidíte žádný důvod, proč si je pořizovat. K čemu jsou tedy dobré?

Stropní podhledy, to je vlastně další vrstva materiálu umístěná ještě pod skutečným stropem. Podhledy mohou být ze dřevěné, ale také plastové či ze sádrokartonu. Díky podhledům může váš byt či dům vypadat originálně. Je možné do nich umístit třeba bodové osvětlení, ale také klimatizační jednotku. 

Ve stropních podhledech můžete vytvořit úložný prostor. Pokud tedy máte doma málo místa, ale stropy dost vysoko, máte možnost uložit své věci někam, kde nebudou překážet.

Zvuková a tepelná izolace se může hodit

Velkou výhodou stropních podhledů také je, že dokážou akusticky i tepelně izolovat. Zvukovou izolaci určitě oceníte v bytovém domě. Soused nad vámi může mít podlahu, která není pro odhlučnění nejlepší - například dlažbu. Slyšíte tak každý krok, každé posunutí židle, každý předmět, který spadne na zem.

Pokud mají sousedé dupající děti, anebo domácího mazlíčka, který ustavičně při běhu cvaká drápy o podlahu, pravděpodobně byste dali cokoli za trochu klidu. Právě stropní podhledy by v tomto případě mohly pomoci a všechny zvuky alespoň zmírnit.

Tepelná izolace stropu se hodí, když máte byt těsně pod střechou, anebo když soused nad vámi příliš netopí a všechno vaše teplo tak uniká k němu. V rodinném domě zase může teplo zbytečně unikat na nepoužívanou půdu. I zde pomohou stropní podhledy, které teplo lépe udrží v obytných místnostech. Nebudete tak za topení platit zbytečně moc peněz.

 

Právě se děje

Další zprávy