Přichází hibernace, nabídněte byt k prodeji až v únoru

Veronika Skálová Veronika Skálová
2. 12. 2011 19:40
Trh s bydlením přes Vánoci usíná, znovu se rozhýbe nejdřív v únoru
Foto: Finep

Praha - Za hibernaci těla zaplatíte ve Spojených státech až 100 tisíc dolarů, na tuzemském realitním trhu nastává teď a zadarmo.

Neprodávejte svůj byt nebo dům, pokud nechcete zbytečně snížit jeho cenu o desítky, možná stovky tisíc.

Ceny realit jsou nejníže za poslední roky stejně jako úroky hypoték, přesto prodej teď není nejlepší nápad. Kupci se uložili k zimnímu spánku.

Nejprve Vánoce, potom lyžování a daně

Shodují se na tom realitní experti, jen v přesném určení období se liší. Někteří jej oznamují už na prosinec, jako analytik firmy Cyrrus Karel Potměšil: "Měsíce kolem vánočních svátků jsou obecně slabé nejen v oblasti realitního trhu. Lidé ale v prosinci odkládají rozhodnutí o koupi nového bydlení, protože řeší zejména blížící se Vánoce."

Ze zkušenosti prezidenta Asociace realitních kanceláří Jaroslava Novotného však útlum realitního trhu s bydlením vrcholí na začátku roku: "Prosinec nebývá špatný, mnoho lidí chce prodej nebo nákup dokončit před koncem roku. Zato v lednu a únoru lidé cestují, počítají daně a vzpamatovávají se z vánočních svátků."

Příliš velkou vzpruhou nejspíš prosincovým obchodům nebude ani plánované zvýšení sazby DPH za stavební práce. "Určitý vliv to samozřejmě mít bude, ceny realit ale klesly, stejně jako úrokové sazby hypoték a lidé si navíc zvykli, že o ceně se smlouvá. Čtyři procenta z tohoto pohledu nehrají tolik roli," uvedl Jan Zachystal z realitní kanceláře Re/Max Alfa.

Zájemci o prodej bytu nebo domu by většina oslovených expertů doporučila vyčkat nejméně do února, kdy se šance opět zvýší. Čím déle se totiž nemovitost na trhu nabízí, za tím nižší cenu se nakonec prodá.

Je pouze jediná část trhu, která se k zimnímu spánku neukládá - nájemní bydlení. Sice nejde o jden z jeho vrcholů v průběhu roku, lidé se ale i kolem Vánoc stěhují za prací nebo jsou nuceni hledat bydlení z jiných důvodů.

 

Právě se děje

Další zprávy