Přestaňte danit nové byty v rodinných domech, vyzývá ombudsmanka. Finanční správa svůj postup hájí

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
Aktualizováno 15. 6. 2017 15:52
Veřejná ochránkyně práv kritizuje zmatek kolem danění nových bytů. Podle ní v zákoně vznikla mezera, na kterou doplácí ti, kdo kupují byty v nových rodinných domech. Anna Šabatová vyzvala ministra financí i Generální finanční ředitelství, aby přístup k věci změnili. Finanční správa ale trvá na tom, že nejde o mezeru v zákoně, ale o vědomou reakci zákonodárců na praktiky developerů.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Libor Fojtík

Brno - Podle veřejné ochránkyně práv Anny Šabatové úprava daně z koupě některých bytů vyvolává zmatek, na mezeru v zákoně upozorňuje ministra financí i Generální finanční ředitelství. V tiskové zprávě to uvedla mluvčí ombudsmanky Iva Hrazdílková.

Když si někdo koupí nový rodinný dům nebo nový byt v bytovém domě, je osvobozen od daně z nabytí nemovitosti. Pokud si však koupil nový byt v rodinném domě od 1. ledna 2014, finanční úřad osvobození neuzná, protože v zákoně nejsou oproti dřívější době výslovně osvobozeny "bytové jednotky v rodinných domech", uvedla mluvčí.

Podle veřejné ochránkyně práv by mohlo jít o nedůvodné znevýhodnění určité skupiny vlastníků a o nezamýšlenou mezeru v zákoně.

V letošním roce se finanční správa přiklonila k doslovnému výkladu zákona a daň včetně úroků požaduje i zpětně - tedy od 1. ledna 2014, doplnila Hrazdílková. Vláda přitom v půlce května schválila novelu zákona připravenou ministerstvem financí, která od daně z nabytí osvobozuje právě i byty v rodinných domech. Nyní novela čeká na projednání v Poslanecké sněmovně.

Podle finanční správy ale o mezeru v zákoně nejde a zákonodárci podle ní přesně věděli, proč byty v rodinných domech neosvobozují. "Developeři začali obcházet stavební uzávěry stavbou "paneláků na ležato" a přísnější regulaci bytových domů výstavbou rodinných domů. Úprava v zákonném opatření ohledně osvobození nabytí bytových jednotek v rodinných domech je výsledkem standardního legislativního procesu, ve kterém návrh zákona prošel běžným připomínkovým řízením," říká Petra Petlachová, mluvčí Generálního finančního ředitelství.

Daň z nabytí nemovitosti činí čtyři procenta. Pokud si někdo v minulosti například koupil byt v rodinném domě v hodnotě tři miliony korun, byla mu zpětně vyměřena daň 120 000 korun a úroky. Podle finanční správy se nová daňová povinnost týká řádově stovek bytů v nových rodinných domech.

Ombudsmanka navrhuje tři možná řešení, a to překlenutí zákonné mezery výkladem, hromadné prominutí daně ministrem z důvodu nesrovnalostí nebo zavedení přechodného ustanovení v připravované novele.

 

Právě se děje

Další zprávy