Před horkem vás doma ochrání jedině klimatizace

Andrea Berniová
18. 6. 2013 11:00
Když v bytě není kvůli vedru k vydržení, je čas přemýšlet o klimatizaci
Žhavému slunci můžete utéct do klimatizovaného interiéru.
Žhavému slunci můžete utéct do klimatizovaného interiéru. | Foto: Isifa/Thinkstock

Když doma není kvůli vedru k vydržení, může pomoci stínění, tedy žaluzie či rolety. S horkým vzduchem zatočí větrák. Skutečně příjemnou teplotu v interiéru ale zajistí pouze klimatizace.

Můžete klimatizaci přesouvat

Klimatizace může být mobilní. Tento typ je finančně dostupný a dá se díky kolečkům a své relativně nízké hmotnosti přesouvat. Hadice vzduchovodu se ale musí vždy vyvést ven z objektu - buď otvorem ve zdi, anebo z otevřeného okna. Do interiéru ale oknem vniká další teplo. Mobilní klimatizace není v porovnání s ostatními typy příliš účinná. Nevýhodou je také její hlučnost.

Další možností je klimatizace s vnitřní a vnější jednotkou. Vnitřní jednotka, která se zavěsí na zeď, je pomocí potrubí spojena s vnější jednotkou umístěnou na balkoně, na střeše či na fasádě.  Klimatizace s pouhými dvěma jednotkami ale nezvládne ochladit vzduch ve větším prostoru či ve více místnostech. Hodí se proto například do jednopokojových bytů

Multi-split je nejpohodlnějším řešením

Pro byt o více místnostech je nejlepší vybrat klimatizaci typu multi-split. Má opět jednu vnější jednotku, ale na ni se napojuje několik vnitřních jednotek (například 2 či 4). To se neobejde bez potrubí, které musí vést do každé místnosti. Na zabudování multi-split jednotky je proto dobré myslet už při stavbě či rekonstrukci.

Jak vybrat klimatizaci s dostatečným výkonem? Nechte si spočítat tepelnou zátěž místnosti. Tu ovlivňuje například stínění, izolace či orientace pokoje k různým světovým stranám.

Na trhu jsou klimatizační jednotky různých výkonů, typů, značek a barev. Typická je bílá barva, ale sehnat se dá i černá či stříbrná.

Mezi teplotou vzduchu v interiéru a venku by neměl být příliš velký rozdíl - nejlépe maximálně 5 až 8 stupňů. Jinak může hrozit nachlazení nebo třeba bolesti hlavy.

 

Právě se děje

Další zprávy