Pražský Mánes se dočká rekonstrukce již letos v březnu

td
3. 1. 2012 5:50
Již v lednu bude vypsán tendr na opravu funkcionalistické galerie Mánes
Zdroj:www.ncvu.cz/buildings/manes/manes.html
Zdroj:www.ncvu.cz/buildings/manes/manes.html | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Výstavní síň Mánes, která je již od svého otevření v roce 1930 symbolem pražského funkcionalismu, se po dlouhých letech konečně dočká rekonstrukce. Galerie je již veřejnosti uzavřená, na slavnostní znovuotevření bude čekat pravděpodobně až do září 2013. Tendr na rekonstrukci oblíbené budovy Václava Havla bude vypsán již během ledna, samotné opravy jsou plánovány na březen 2012. Náklady na přestavbu pražské památky by měly dosáhnout částky až 150 milionů korun, které ze tří čtvrtin uhradí majitel výstavního sálu Mánes - Nadace českého výtvarného umění.

Jelikož se jedná o poměrně finančně náročnou rekonstrukci, NČVU doufá, že zbytek nákladů dorovná pomoc od norských fondů, Evropské unie nebo dalších sponzorů. Dlouhodobá oprava pražského výstavního sálu Mánes se neustále odkládá již od června 2010, letošní březnový termín by již měl být závazný. Funkcionalistická budova totiž ukončila veškeré výstavy i provoz přilehlé restaurace. Prostory galerie se návštěvníkům znovu otevřou až za dva roky.

Úpravy, které se objevují v plánovaném projektu od atelieru HMArchitekti, by neměly být nijak razantní. Hlavní myšlenkou je zachování funkcionalistického vzhledu z 30. let minulého století, kdy byl objekt poprvé otevřen veřejnosti. Sál z 80. let nahradí nové multifunkční prostory, rekonstrukce se dočká také unikátní restaurace s malovaným stropem a terasou. Koncept architekta Otakara Novotného by tak neměl být příliš narušen.

 

Právě se děje

Další zprávy