Praha se chce privatizací zbavit dalších 3855 bytů

Věra Tůmová
10. 6. 2012 10:00
Další nájemníci panelových domů si budou moci odkoupit byt. Prý ale jen za tržní cenu
Panelový dům na sídlišti v Nových Butovicích, Jihozápadní Město foto: Tomáš Brabec, 2012, Útvar rozvoje hl. m. Prahy
Panelový dům na sídlišti v Nových Butovicích, Jihozápadní Město foto: Tomáš Brabec, 2012, Útvar rozvoje hl. m. Prahy | Foto: Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy

Praha - Zastupitelstvo hlavního města Prahy schválilo v květnu podmínky pro privatizaci dalších 3855 městských bytů. Opozice s tím však nesouhlasí.

Šanci odkoupit si od města svůj byt by tak nyní měli dostat nájemníci panelových domů z 80. až 90. let minulého století, které stojí především na Černém Mostě a na Barrandově.

Hlavní město chce prý prodat především byty, kde mají nájemníci smlouvy na dobu určitou.

Přečtěte si, jak co nejlépe pojistit svoji nemovitost, v našem Desateru pojištění nemovitosti vlevo vedle článku.

Očekávaný výtěžek privatizace městských bytů se pohybuje kolem čtyř miliard korun. Vysloveně o ceně se ale na zastupitelstvu zatím prý nebavili. Z výtěžku by se nicméně podle zastupitelů Prahy mělo pravděpodobně investovat i do sociálního bydlení.

 

Další detaily k privatizaci bytů

 

"Proces (privatizace) se bude odehrávat minimálně tři roky. Prodej je navržen do čtyř etap," poznamenal k privatizaci městských bytů náměstek primátora Ivan Kabický. První etapa privatizace je nicméně podle něj již připravena.

Primárně by se tak měly privatizovat celé bytové domy, a to především bytovým družstvům.

Byty ve všech privatizovaných domech by se měly podle informací ze zastupitelstva prodávat za tržní ceny. Mimo jiné i kvůli tomu si město nechá zpracovat znalecké posudky. Teprve až se bude schvalovat prodej jednotlivých bytových domů, rozhodne prý zastupitelstvo i o finální ceně privatizovaných bytů, respektive domů.

Domy, kde nájemníci nebudou chtít byty koupit, budou i nadále v nájmu a dům zůstane v majetku Prahy.

Mezi lokalitami, které jsou v současném plánu privatizace bytů, je na prvním místě sídliště na Barrandově a dále pak bytové domy na Chodově, Hájích, ve Stodůlkách, Strašnicích a Vysočanech.

Dále by se pak měly privatizovat další bytové domy na Černém Mostě, v Řepích, Dubči a Kyjích.

V majetku hlavního města je nyní přibližně 10 900 bytů v celkem 616 bytových domech. Část z nich (4265 bytových jednotek) se ale nesmí nyní prodávat kvůli tomu, že na jejich výstavbu se čerpaly státní dotace.

 

Právě se děje

Další zprávy