Praha radí: Exekuce snadno a rychle, stačí nepozornost

td
25. 1. 2012 5:11
Na příkladu obstavení pražských památek je jasně patrné, že k exekuci stačí málo
Foto: Vojtěch Marek

Stačí chvíle nepozornosti nebo zanedbání pravidelného placení účtů a mohou se objevit dalekosáhlé následky. Zářným příkladem je aktuální kauza Pražského magistrátu, kde se kvůli drobné chybě z ničeho nic objevilo rozhodnutí o exekuci týkající se hned několika pražských památek. Přitom magistrát každý den kontroluje, zda všechny platby proběhly v pořádku a nedošlo k žádným pochybením.

Nesplacený dluh Praha obratem zaplatila, a tak se předešlo dalším obstrukcím, které jinak mohly nastat. Karlův most, Václavské a Staroměstské náměstí i zoologická zahrada jsou zachráněny, ukazují však, jak snadno lze přijít do podobně nezáviděníhodné situace. Přitom se s podobným problémem potýkala Praha již vloni, kdy byla ovšem příčinou žádost o objasnění přidělování prominentních značek automobilů.

Oznámení o exekuci přitom ještě neznamená, že o obstavený majetek či nemovitost majitel zákonitě přijde. Po obdržení příkazu je pouze omezeno nakládání s nemovitostí, nelze ji tedy prodat, ale je povoleno ji běžně užívat. Postup celé exekuce závisí hlavně na exekutorovi, majitel nemovitosti má ale právo nahlížet do soudního spisu týkajícího se celé exekuce. Přitom zabavení majetku většinou předchází nesplacení drobných dluhů, pokut nebo penále, mezi rizikové nedoplatky patří i nájemné. Kontrola výpisu z katastru nemovitostí by proto měla předcházet každému prodeji či koupi domu či bytu.

 

Právě se děje

Další zprávy