Pracujete doma? Jak si zařídit pracovnu či dílnu

Andrea Berniová
1. 11. 2013 15:00
Vybavení dílny i pracovny má svá specifika. Tak se vám bude doma dobře pracovat
V pracovně nesmí chybět stůl, kvalitní židle a osvětlení
V pracovně nesmí chybět stůl, kvalitní židle a osvětlení | Foto: IKEA

Pro práci doma je třeba vyčlenit dostatek prostoru. Ideální je, pokud se v domě či bytě najde volná místnost, která se dá použít jako pracovna, v případě manuální práce jako dílna.

Samostatná místnost určená jen k práci přináší mnoho výhod, především klid, dostatek prostoru pro dokumenty či složky, stabilní stůl a židli určenou k dlouhému sezení. Pracovat se dá i v jiných místnostech, ty ale většinou nenabízejí tolik pohodlí. Sedět s notebookem v posteli není ideální, stejně tak řešit pracovní záležitosti u jídelního stolu.

Zásadní je správný stůl a židle

V pracovně by tedy neměl chybět dostatečně prostorný stůl, ale ani kontejner se zásuvkami k uložení papírů, sešívačky, psacích potřeb a dalších nezbytností.

Židle k pracovnímu stolu musí být pohodlná, otáčecí a s kolečky. Bude se s ní pak mnohem lépe manipulovat. Opěradlo by mělo být anatomicky tvarované a ideálně nabízet i opěrku hlavy.

Celé opěradlo musí páteři poskytnout dostatečnou oporu. Při výběru nekvalitní židle riskujeme bolesti zad a zdravotní problémy, které bývají ještě umocněné nesprávným sezením.

Nepodceňujte osvětlení

Důležité je dostatečné osvětlení. Měla by být osvětlena plocha stolu, ale částečně i prostor kolem něj, aby oči nepřecházely ze světla do stínu a zbytečně se nenamáhaly.

Světlo musí být dostatečně intenzivní, ale ne příliš, aby se oči neunavily. Na stole či na zdi u stolu by se měla nacházet lampička - ta bude nejdůležitějším zdrojem osvětlení. Pravák by měl umístit zdroj světla na levou stranu stolu, levák na pravou. Jinak si budou stínit rukou, kterou píší.

Pokud je pracovna dostatečně prostorná, mohou v ní být umístěny úložné prostory na materiály a dokumenty - například různé skříňky či police. Kdo nemůže pracovně věnovat celou jednu místnost, mohl se pokusit alespoň o zařízení pracovního koutu v obývacím pokoji.

Dílna musí vydržet všechno

Zařízení dílny má svá specifika. Místnost by měla mít dostatečně odolnou podlahu, která se nedá snadno mechanicky či chemicky poškodit. Tyto nároky splňuje například litá podlaha. Může být barevná, nabízí hladkou i protiskluzovou úpravu. Pokud se dílna nachází přímo v domě či bytě, je potřeba myslet na její dostatečnou akustickou izolaci.

Způsob zařízení dílny by se měl odvíjet od toho, jak bude využívána. Vždy se ale hodí dostatek úložných prostor na nářadí a pomůcky. Nábytek by měl být odolný. Pro umístění nářadí jsou vhodné skříňky s posuvnými dveřmi či police.

Základem je stůl, který se jen tak nezničí. Vhodné je jako stůl použít desku z masivu a k ní dobře připevnit železné nohy. Důležité je správné osvětlení, a to i z bezpečnostních důvodů.

Pokud se dílna nedá zamknout, měly by se kvůli dětem alespoň nebezpečné chemikálie či přístroje skladovat v uzamykatelných skříňkách nebo na vyvýšených místech.

 

Právě se děje

Další zprávy