Pozor na výhodné nabídky energetiků, varují právníci

Veronika Skálová Veronika Skálová
13. 10. 2011 9:45
Firmy hledají kličky, jak nenechat zákazníky odejít bez sankcí
Původně výhodná nabídka se při případném odchodu od dodavatele může kvůli dodatkům pořádně prodražit. Ilustrační foto.
Původně výhodná nabídka se při případném odchodu od dodavatele může kvůli dodatkům pořádně prodražit. Ilustrační foto. | Foto: ČEZ

Praha - Že se smlouvy, které podepisujete, vyplatí číst, platí dvojnásob u podpisu různých výhodných nabídek od energetických firem. Jak upozornil spotřebitelský časopis dTest, firmy od začátku účinnosti nového energetického zákona hledají cesty, jak nová práva spotřebitelů omezit.

Novela, která platí od 18. srpna letošního roku, totiž lidem umožňuje odstoupit bez jakýchkoliv sankcí od smlouvy s dodavatelem v případě, že změní smluvní podmínky nebo zvýší cenu energie.

"To se pochopitelně dodavatelům energie nelíbí, a proto se teď snaží dělat vše pro to, aby zákazník v budoucnu tak snadno změnit dodavatele nemohl. Bohužel někdy tak činí i způsoby, které jsou na hraně zákona," uvedl Jan Votočka, právní poradce časopisu dTest.

Podle něj se od začátku účinnosti novely energetici předhánějí v mimořádných nabídkách pro klienty, které jsou spojené s určitou výhodou. Má to ale háček.

"Podpisem nabídky se zákazník zaváže na dobu několika let k odběru energie a v případě, že od smlouvy odstoupí, přijde o již poskytnuté výhody, které jsou mu zpětně doúčtovány," dodal Votočka s tím, že v některých případech stanovují různé dodatky smlouvy i pokutu v řádech několika tisíc korun.

Takovéto pasáže jsou podle právního poradce nepřiměřené a často také neplatné. Pro ty, kdo se rozhodli přejít k nové energetické společnosti, připravili poradci časopisu vzorové odstoupení od smlouvy, které je ke stažení na stránkách časopisu, kdo už potíže kvůli svému odchodu má, může se obrátit na poradenskou linku časopisu.


 

 

Právě se děje

Další zprávy