Pozor na levný pronájem. Inzerát vás chce připravit o tisíce

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
9. 5. 2014 13:30
Podvedení lidé přišli o 14 tisíc korun, které zaplatili v domnění, že jde o zálohu.
Náhled podvodného inzerátu.
Náhled podvodného inzerátu. | Foto: Re/Max

Praha – Realitní společnost Re/Max varuje před podvodným inzerátem na pronájem bytu, který parazituje na jménu společnosti a zájemce o pronájem může připravit o tisíce korun.

"Na realitních internetových serverech se v posledních dnech objevil lukrativní inzerát. Jde o údajný luxusní apartmán v Bílkově ulici na Starém Městě v Praze. Byt je inzerován jako 2+1, kompletně zařízený a nabízen k pronájmu za cenu 7500 korun," specifikuje podobu inzerátu mediální zástupce Re/Maxu Tomáš Hejda.

Na některých místech se ten samý inzerát podle něj objevil i s výrazně nižší cenou. "Taková nabídka je sama o sobě velmi podezřelá. Cena pronájmu podobné nemovitosti by se podle zkušeností realitních makléřů měla pohybovat na minimálně dvojnásobku ceny," dodává Hejda.

Nízká cena je nastavena proto, aby přilákala co největší počet lidí. Pokud potenciální zájemce na inzerát odpoví, obratem zareaguje člověk údajně žijící ve Velké Británii. Identita osoby je pokaždé jiná, životní příběh však velmi podobný.

"Celá konverzace vypadá velmi důvěryhodně až do momentu, kdy údajný majitel přijde s žádostí o zaslání zálohy. Její zaslání je údajně podmínkou realitní kanceláře, která se o byt stará. Kvůli větší důvěryhodnosti je zájemci dokonce vystaven i dokument napodobující fakturu,“ popisuje Hejda.

Autor inzerátu se přitom odkazuje právě na společnost Re/Max a její jméno je zneužito i v případě zaslání fiktivní faktury na zálohu. Ta u podvedených lidí, kteří se již na realitní společnost obrátili, činí 14 tisíc korun. Stejný scénář se přitom opakuje i v dalších evropských zemích, kde realitní společnost působí, celým případem se tak už zabývá americká centrála společnosti.

"Pokud se kdokoli s podobným případem setká, měl by informovat vedení společnosti na adrese: [email protected]. Případ je nyní předáván Policii ČR. Na dotčených realitních serverech bylo také zažádáno o stažení podvodné inzerce," uzavírá Hejda.

 

Právě se děje

Další zprávy