Pozemek je stejně důležitý jako dům, jak ale vybírat?

td
13. 1. 2012 14:32
Ne vždy je výběr parcely jednoduchý, prohlédněte si okolí i územní plán
Foto: Richard Matiašek

Vysněný nový dům se nachází pravděpodobně na prostorných loukách s horským potokem a hustým lesem za zády, realita však nebývá vždy tak růžová. Výběr pozemku je každopádně stejně důležitý, jako volba typu a vzhledu domu. Právě lokalita dokáže nemovitost pozvednout, nebo naopak srazit o několik kategorií. Nevyplatí se proto parcelu kupovat pouze podle fotografie na internetu, ale samozřejmostí je osobní návštěva a konzultace s odborníky. Zanedbání výběru se totiž může ošklivě nevyplatit.


První a zásadní parametr, který určuje vhodnost parcely, je možnost napojení na elektřinu, plyn, vodu a kanalizaci. To vše je pevně spojeno s výstavbou rodinného domu. Až další je na řadě vybavenost místa, možnost sportování, blízkost dětských školek, hřišť a dobré dopravní spojení. Vyplatí se také zjistit, jaké pozemky se nachází kolem vybrané parcely a co obsahuje územní plán dané lokality. Je pravděpodobné, že nedaleko vašeho nového domu vyroste činžák nebo garáže? Zjistěte si, zda není v plánu výstavba ve vašem okolí.

Při výběru je možné zohlednit i možnosti energetické úspornosti domu, který na pozemku brzy vyroste. I když jsou nejoblíbenější rovinaté parcely, vzhledem k energetické náročnosti se jako praktičtější jeví svažitý terén. Pokud dům zapustíte do svahu, ušetříte tak na vytápění, zároveň se však může objevit problém při zkulturňování zahrady a případnou výstavbou bazénu či dětského hřiště.

 

Právě se děje

Další zprávy