Povinná kolaudace: Projde váš nový dům maturitou?

td
1. 2. 2012 10:48
Co všechno je třeba připravit pro kolaudaci nového domu nebo bytu?
Foto: Jan Langer

Se stavbou rodinného domu je pevně spjatý proces kolaudace. Zkolaudované prostory jako by prošly jakousi maturitou, musí vyhovovat všem směrnicím a být plně vybaveny vším potřebným.

Mezi povinná zařízení patří například komíny, všechna okna a dveře, zajištěná střecha, finálně upravené stěny, stropy i podlahy. Dům či byt je zkrátka připraven na okamžité nastěhování a chybí v něm už jen nábytek nebo svítidla. Kolaudace zajistí, že objekt vyhovuje stavebním požadavkům či pravidlům požární ochrany, a je tedy bezpečný pro bydlení.

Je nový dům bezpečný?

Prvním krokem k úspěšné kolaudaci je podání žádosti na stavebním úřadě, což je úkolem stavebníka. Spis je nutné doplnit o potřebné přílohy, mezi ně patří kompletní projektová dokumentace novostavby, revizní zprávy o funkčnosti všech instalací, zpráva geodeta a v případě, že stavba probíhala svépomocí, také stavební deník o průběhu všech prací. Tato starost mine obyvatele nových bytových domů, kde o vše potřebné často postará developerská společnost či hlavní investor a majitelé bytů se mohou rovnou nastěhovat do zkolaudovaných bytů.

Kdo se vyhne kolaudaci

Kolaudace je povinná pro všechny stavby určené k obývání, ale i rekreaci. Netýká se pouze drobných staveb, jako je například garáž nebo kůlna. Vždy je ale jistější nutnost kolaudace ověřit přímo na úřadě, aby nedošlo k pozdějším komplikacím. Správní řízení probíhá zdarma, drobný poplatek je vyžadován jen v případě, že je žádost podána až po lhůtě k dokončení stavby ve stavebním povolení.

 

Právě se děje

Další zprávy