Potvrzeno. Banky loni překonaly rekord v hypotékách

Petr Kučera Petr Kučera
30. 1. 2014 17:30
Kdyby se počítaly jen skutečně nové hypotéky, zůstane i nadále rekordním rok 2007.
Central Group - rodinný dům v Pitkovicích
Central Group - rodinný dům v Pitkovicích | Foto: Central Group

Praha - Tuzemské banky loni poskytly rekordní množství hypotečních úvěrů. Vyplývá to ze statistiky ministerstva pro místní rozvoj. Potvrdily se tak odhady expertů, o nichž už na začátku ledna informoval online deník Aktuálně.cz.

Banky loni uzavřely s občany 92 600 nových smluv o hypotečních úvěrech v celkovém objemu 149,3 miliardy korun. Objem nových úvěrů je tak téměř o čtvrtinu vyšší než v roce 2012.

Dosavadní rekord držel rok 2007, kdy banky poskytly občanům hypotéky za celkem 142 miliard.

Při započtení úvěrů pro podnikatelské subjekty a takzvané municipality poskytly loni banky přes 94 400 hypoték za 176,6 miliardy korun.

Kolik je opravdu nových?

Kdyby se ovšem počítaly jen skutečně nové hypotéky, tak i nadále zůstane rekordním rok 2007, kdy banky sice poskytly 142 miliard, ale z toho jen zhruba pět až deset procent tvořily refinancované úvěry, tedy staré smlouvy převedené do jiné banky (ta přitom splatí starý úvěr a formálně uzavře zcela novou smlouvu).

V roce 2013 už těchto hypoték byla podle nejčastějších odhadů expertů třetina, a skutečně nových hypoték tak banky poskytly zhruba za 100 miliard korun.
 
Česká národní banka letos začíná vést oficiální statistiku refinancovaných úvěrů. Trh tím mimo jiné poprvé získá i přesný údaj o podílu refinancování na "nově" uzavřených smlouvách o hypotečních úvěrech.

Banky musí data ohledně refinancovaných úvěrů povinně hlásit České národní bance už od začátku letošního roku.

Jedním z impulsů pro sledování refinancovaných úvěrů bylo novelizované nařízení Evropské centrální banky týkající se statistiky úrokových sazeb.

„Smyslem požadavků Evropské centrální banky na úrokovou statistiku z nových obchodů je odděleně zachytit ty úvěrové obchody, které vstupují do ekonomiky poprvé. Dalším cílem je získat informace o úvěrových smlouvách, které byly refinancovány a jejichž původním věřitelem byla jiná instituce," řekla online deníku Aktuálně.cz Kateřina Bartůšková z tiskového oddělení České národní banky.

Rekordně nízké jsou i sazby

Úrokové sazby u nově uzavřených smluv činily podle databáze Fincentrum Hypoindex v průměru 3,06 procenta.

Na historicky nejnižší úrovni byla průměrná sazba loni v červnu, kdy spadla na 2,95 procenta.

Hypoindex prosinec 2013
 

Právě se děje

Další zprávy