Pořiďte si domácí knihovnu. Vaše knihy si ji zaslouží

Andrea Berniová
17. 9. 2012 10:00
Jak by měla knihovna vypadat? A jak v ní knihy správně uchovávat?
Knihy je potřeba správně uchovávat
Knihy je potřeba správně uchovávat | Foto: Thinkstock

Máte doma hodně knih? Kde je uchováváte? Na hromádce na zemi, namačkané v jedné poličce, anebo naházené hluboko ve skříni? Knihy si určitě zaslouží lepší místo. Nelépe vlastní kus nábytku - tedy knihovnu. Je jen na vás, jak bude vypadat. Řiďte se současným zařízením vašeho interiéru.

Pokud máte dřevěný nábytek, pokuste se koupit další kus ze stejného typu dřeva. Domácí knihovna může být ale i z kovu. Jeho barva by měla korespondovat s jinými kovovými prvky v místnosti, například s madly u skříněk, se svícny či stojanem na noviny.

Knihovna může být s dvířky, ať už prosklenými či neprůhlednými, anebo bez nich. Pokud ale zůstanou police odkryté, dostane se ke knihám více prachu.

Pohrajte si s rozmístěním knih

Čím je knihovna prostornější, tím lépe. Při nákupu nových knih se tak nebudete cítit omezováni prostorem, navíc máte možnost knihy přehledně roztřídit.

Každému žánru může příslušet jiná police, případně ji můžete celou věnovat sbírce knih od vašeho oblíbeného autora. Těžší knihy dávejte do spodních polic. Řady knih můžete ozvláštnit zajímavou zarážkou z kovu či ze dřeva.

Jak knize prodloužit život?

Domácí knihovnička už dnes není samozřejmostí. Zatímco dříve stávala v každém obývacím pokoji, v současné době se často upřednostňuje četba elektronických knih. Na ty klasické, papírové knihy by se ale nemělo zapomínat. Můžete jim prodloužit životnost jejich správným uchováváním. 

Na knihovnu nesmí dopadat přímé sluneční světlo. To nesvědčí barevným hřbetům knih. Knihám nedělá dobře ani vlhkost. A pokud nechcete, aby byly cítit vším, co jste kdy doma vařili, neumisťujte knihovnu do kuchyně, nebo do její bezprostřední blízkosti.

 

Právě se děje

Další zprávy