Popcorn i cukrovou vatu si můžete připravit doma

Andrea Berniová
6. 11. 2013 12:00
Jednoduché přístroje umožní, abyste si i doma mohli pochutnat na pouťových dobrotách
Připravte si domácí popcorn z kukuřice, je to jednoduché
Připravte si domácí popcorn z kukuřice, je to jednoduché | Foto: Wikipedia.org

Cukrovou vatu a sladký či slaný popcorn si můžeme připravit i doma. Budete na to potřebovat neobvyklé spotřebiče, které v kuchyni jen tak někdo nemá.

Připravit si čerstvou a levnou cukrovou vatu ve vlastní kuchyni je opravdu jednoduché. Je k tomu potřeba jen výrobník cukrové vaty a cukr. Do stroje na cukrovou vatu se nasype obyčejný, hnědý či třtinový cukr. Dávkuje se pomocí odměrky a k přibarvení se dají použít potravinářská barviva.

Pak stačí přístroj zapnout, chvíli v jeho vrchní nádobě pomalu kroužit špejlí či speciální tyčkou na vatu a oblíbená pouťová dobrota je na světě.

Borůvková i karamelová cukrová vata

Sehnat se dají i různé druhy ochuceného cukru v několika barvách.  Barevný cukr na cukrovou vatu s mnoha příchutěmi nabízejí například v obchody a e-shopy, které prodávají i výrobník. Domácí cukrová vata může mít třeba příchuť vanilky, zeleného jablka, borůvky, banánu, karamelu, jahody či pomeranče. Může být růžová, žlutá, fialová, oranžová i zelená. Některé přístroje si kromě cukru poradí i s tvrdými bonbony - také z nich dokážou vytvořit cukrovou vatu.

Přístroj nabízí několik výrobců, a to s různými funkcemi a v odlišných cenových relacích. Nejlevnější výrobník cukrové vaty stojí méně než tisíc korun. Jednotlivé přístroje se liší výkonem, ale i průměrem nádoby či designem. Horní nádoba může být snímatelná a dá se tak dobře čistit.

Popcornovač pracuje bez tuku

Můžete si pořídit i vlastní přístroj na popcorn. Ten dokáže díky horkému vzduchu či halogenovému ohřívání během několika minut přeměnit kukuřici na křupavý popcorn. Prodává se kukuřice různých příchutí a barev určená přímo do popcornovačů. Popcorn může mít sladké i slané příchutě, například ořechovou, máslovou, sýrovou či karamelovou. Dá se dokonce sehnat i bio kukuřice pro výrobu popcornu. Hotový popcorn se dá dochutit i dodatečně.

Stejně jako je tomu u výrobníku cukrové vaty, i základní popcornovač stojí několik stokorun. Popcornovače se mohou lišit svou kapacitou, tedy množstvím kukuřice, které dokážou najednou zpracovat. Výroba popcornu v popcornovači probíhá bez použití oleje či tuku.

--------------------------------------------------------------------------------

Potřebujete další vybavení do kuchyně?

 

Právě se děje

Další zprávy