Pokojové rostliny: jak je vybírat a jak o ně pečovat?

Andrea Berniová
9. 3. 2012 11:00
Díky pokojovým rostlinám je interiér příjemnější. Je ale potřeba dobře vybírat

Pokud s pěstováním pokojových rostlin teprve začínáte, určitě bude lepší vybrat si ty, které nepotřebují tolik péče a jsou nenáročné. Důležité je promyslet umístění rostlin podle toho, kolik potřebují světla, jakou potřebují teplotu, zda jim vadí přímý sluneční svit či průvan a podobně.

Masožravé rostliny nesnášejí tvrdou vodu

Pravidelné zalévání je samozřejmostí, ale nesmí se přehnat. Pokud rostlinu přelijete, mohou její kořeny hnít. Třeba kaktusy a sukulenty vyžadují minimální zálivku. Nejlépe se hodí voda z vodovodu, kterou bychom měli nechat nějakou dobu odstát, aby z ní mohl vyprchat chlór a také aby získala pokojovou teplotu.

Masožravé rostliny ale nesnášejí tvrdou vodu. Zalévejte je proto raději dešťovou nebo destilovanou vodou. Nezapomínejte na hnojivo, i pokojové rostliny ho potřebují. A do čeho rostlinu umístit? Můžete si vybrat z nejrůznějších typů květináčů. Kromě nejlevnějších plastových jsou to také keramické, hliněné či porcelánové. Nejdůležitější je, aby měl květináč otvor, jímž může odtékat přebytečná voda.

Na co si dát pozor při koupi?

Když kupujete rostlinu, věnujte pozornost tomu, jakým způsobem je v obchodě uskladněna. To může mít totiž velký vliv na to, jak bude ve vašem bytě či domě prospívat. Určitě nekupujte rostliny, které jsou v obchodě umístěny na tmavém místě nebo v průvanu. Věnujte pozornost listům. Musejí být zdravé, bez skvrn či oschlých částí. Všímejte si také, zda rostlina nehostí nejrůznější škůdce.

Pokud kupujete kvetoucí rostlinu a chcete, aby vám kvetla i doma, určitě nekupujte plně rozkvetlou a bez dalších poupat. A když si pořídíte jedovatou rostlinu, dejte pozor, aby k ní neměli přístup domácí mazlíčci ani malé děti.

 

Právě se děje

Další zprávy