Pokles tržních cen bytů se v Česku zatím nezastavil

Věra Tůmová
15. 9. 2012 15:00
Kdo kupuje nyní byt, má díky poklesu tržních cen bytů stále šance usmlouvat cenu
Foto: PANEL PLUS / Jaroslav Hejzlar

Praha - Také druhé čtvrtletí letošního roku potvrdilo klesající trend tržních ceny bytů v České republice. Zatímco nové byty třeba v Praze ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku zlevnily o 3,4 procenta, ceny starších bytů klesly ještě více a to o 5,7 procenta. Svědčí o tom poslední zveřejněná čísla Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Ceny bytů ve starší zástavbě v Praze meziročně klesly v druhém čtvrtletí letošního roku o 4,9 procenta. Mimo území hlavního města pak byl pokles ještě výraznější a to o 5,8 procenta.

Experty na realitní trh ovšem tento trend nijak nepřekvapil. Vzhledem k vývoji ekonomické situace jej většinou očekávali. Podle zkušeností velkých realitních kanceláří se tak i zvyšuje i poptávka po vybraných typech nemovitostí.

Nízké sazby hypoték jsou pro kupce lákadlem

Podle realitní společnosti RE/MAX citované agenturou ČTK se v průběhu letních měsíců zvedl například zájem o rodinné domy a větší byty. "Proti loňskému roku vzrostl obrat o 13 procent," uvedl výkonný ředitel RE/MAX Hanuš Němeček. Oživení ale může být jen dočasné, podotkla firma.

RE/MAX dále pro ČTK také uvádí, že vzrostl zájem i o stavební parcely a naopak méně jdou na odbyt developerské projekty. Růst podle Hanuše Němečka zřejmě souvisí s plánovaným zvýšením DPH a daně z převodu nemovitosti. Příčinou jsou také nízké úrokové sazby u hypoték.

Prodej nových bytů se zpomaluje

Trendy ohledně cen bytů v nové výstavbě ČSÚ zaznamenává už více jak tři roky. Tedy konkrétně od roku 2009, přičemž od posledního čtvrtletí téhož roku tento meziroční index setrvale klesá. Celostátní meziroční index starších bytů pak statistický úřad podrobně sleduje až od třetího čtvrtletí 2010. Tento index také nevykázal ani jednou od začátku sledování cen  růst.

Kupříkladu u nových bytů, které se staví především v Praze a v nejbližším okolí, tak tuzemští developeři musí o klienty bojovat nejrůznějšími marketingovými nástroji a slevami.

Na trhu s novými rezidenčními nemovitostmi je tak už i řada levnějších projektů. Nejnověji se například objevil projekt Javorová čtvrť společnosti Central Group v Horních Měcholupech. Vybrané byty 1+kk o velikosti 26 až 31 metrů čtverečních v něm i s DPH a příslušenstvím přijdou bez parkovacího stání na 950 tisíc korun.

Čísla, která v druhém zářijovém týdnu zveřejnil ČSÚ, se vztahují k cenám, za které se nemovitosti ve skutečnosti opravdu prodaly. U nových bytů sledují statistici vývoj realizovaných cen zatím jen v Praze, protože pro zbytek republiky chybí dostatek údajů.

První letošní prázdninový měsíc zveřejnil statistický úřad také data o cenách nemovitostí. Červencové statistiky se ale týkaly nabídkových cen nemovitostí, tedy cen, které jsou publikované v inzerátech na prodej bytů a domů. Tyto nabídkové ceny se ve druhém čtvrtletí meziročně zvýšily o 1,7 procenta. „Podobně jako na začátku roku však táhla růst hlavně Praha. Mimo hlavní město nabídkové ceny dál klesaly," uvádí zpráva ČTK.

 

 

Právě se děje

Další zprávy