Podlahové topení váš interiér vyhřeje rovnoměrně

Andrea Berniová
6. 9. 2012 8:48
Přemýšlíte o podlahovém vytápění? Přináší mnoho výhod. Prach se tolik nevíří a keramická dlažba není nepříjemně studená

Chladnější dny se pomalu blíží. Jak doma topíte? Máte radiátory? Ty dokážou interiér obstojně vytopit, ale oproti některým jiným způsobům vytápění nejsou příliš efektivní. Navíc kvůli nim vzduch cirkuluje a víří se prach. Tím vzniká prostředí nepříliš příznivé pro alergiky.

Pokud navíc máte v některých místnostech keramickou dlažbu, radiátor ji nejspíš nevyhřeje a bývá tak po celou zimu nepříjemně studená - bez bačkor či ponožek se neobjedete. Co třeba zkusit podlahové topení? Vytopí místnost rovnoměrně po celé ploše podlahy a dlažba už nikdy nebude studená. Naopak, chození po ní bude příjemné i bez bačkor.

Rozhodněte se ještě před stavbou

Instalace podlahového topení ale není snadná. Musí být navíc precizně provedená, proto ji raději svěřte do rukou odborníkům. Ideální je, když si instalaci podlahového topení naplánujete už před stavbou domu.

Pokud jste se o něj začali zajímat později, můžete si ho nechat zabudovat dodatečně. Bude to ale složitější.

Můžete se vzdát radiátorů

Tento typ vytápění zvládne vyhřát třeba i dřevěnou podlahu. Na keramické dlažbě je ale jeho účinek více znát. Podlaha by měla být ze spodní strany dobře tepelně izolovaná. Jinak bude teplo, které si platíte, zbytečně unikat i do okolní půdy.

Oproti radiátorům pracuje podlahové topení s nižšími teplotami. Vzduch se tedy tolik nevysušuje. Podlahové topení můžete kombinovat s radiátory, ale také je možné se jich úplně zbavit.

Pokud máte pocit, že radiátory by váš interiér jen hyzdily, je pro vás podlahové topení správnou volbou. Najednou budete spokojeně relaxovat klidně i na podlaze. Bude vás příjemně a přiměřeně hřát.

 

Právě se děje

Další zprávy