Plochá střecha může nabídnout střešní okna i zahradu

Andrea Berniová
13. 2. 2014 12:00
Existují okna určená přímo pro ploché střechy. Vpustí do interiéru více světla a umožní i větrání
I dům s plochou střechou může mít střešní okna
I dům s plochou střechou může mít střešní okna | Foto: Central Group

V moderní architektuře dostávají stále více prostoru rodinné domy s plochou střechou. Šikmá střecha sice vypadá dobře a podkrovní prostory mohou navodit příjemnou atmosféru, ale zajímavé možnosti skýtá i plochá střecha.

Ani ona navíc nemusí být ochuzena o střešní okna. Hodí se obzvlášť do větších místností, na jejichž osvětlení nestačí klasická fasádní okna, anebo i do menších místností s malými nebo žádnými fasádními okny.

Denního světla není nikdy dost a to elektrické ho zcela nenahradí. Střešní okna určená pro zabudování do plochých střech mohou mít klasicky rovné sklo, anebo kupoli. Rozměry okna se dají přizpůsobit přání majitele domu.

Okna se dají otvírat na dálku

Střešní okna budou umístěna poměrně vysoko - obzvlášť u domů s vyššími stropy. Jejich otevírání se tedy nezdá tak snadné jako u jiných typů oken. Je možné zabudovat neotevíratelná okna, jejichž účelem bude pouze propouštění světla do interiéru.

Pokud bychom ale těmito střešními okny chtěli větrat, je možné zvolit otevíratelná okna a ta pak otevírat buď manuálně (díky teleskopické tyči), anebo zvolit elektrické ovládání. To je snazší a pohodlnější varianta, přičemž existuje i možnost instalace čidla, které automaticky zajistí zavření okna, pokud začne pršet.

Jde o podobnou funkci, kterou známe u klasických střešních oken. Stejně jako pro ně existují také pro okna na ploché střechy speciální rolety.

Okna mohou být vybavena zasklením s velmi dobrými termoizolačními vlastnostmi, které zamezí zbytečně velkým únikům tepla.

Relaxujte v zahradě - na střeše

Plochá střecha tedy umožňuje zabudování střešních oken stejně jako ta šikmá. Plochá střecha ale proti ní přináší jednu výhodu: je možné na ní vytvořit střešní zahradu. V tom případě je potřeba zajistit, aby střecha dostatečně izolovala a zároveň nabízela vysokou nosnost.

Specializovaná firma se o tato opatření postará, stejně jako o vytvoření samotné zahrady na střeše. Kromě trávníku mohou být na takové zahradě i květiny, ale dokonce také jezírka, uměle vytvořené nerovnosti v terénu či automatické zavlažování. Je také potřeba zajistit pohodlný přístup na střechu a nezapomenout ani na zábradlí.

 

Právě se děje

Další zprávy