Plechová střešní krytina je lehká a umí se přizpůsobit

Andrea Berniová
8. 1. 2013 15:59
Pořízení nové střechy, to není levná záležitost. Jaké jsou výhody a nevýhody plechové střešní krytiny?

Před stavbou či rekonstrukcí domu je nutné si promyslet, jaké stavební materiály použijete. Víte, z čeho budou obvodové a vnitřní stěny, anebo jaká okna chcete? A co střecha? Máte na výběr z různých typů střešních krytin.

Chcete plechovou střechu?

Přemýšlejte třeba o plechové střešní krytině. Možná jste právě na tento typ střechy ani nepomysleli a nevidíte žádný důvod pokrýt střechu domu právě plechem. Přesto ale tuto možnost nezavrhujte.

Plech je lehký materiál, nezatěžuje tedy krov a celou stavbu tolik jako jiné krytiny. Můžete tak nechat instalovat krov určený pro menší zátěž - bude také levnější. Díky své nízké hmotnosti jsou plechové střešní krytiny typické pro horské oblasti. Střechy zde bývají už tak po dlouhou dobu zatíženy sněhem, takže nižší hmotnost krytiny je žádoucí. Výhodou je také její jednoduchá montáž.

Můžete vybírat z různých barev ocelového plechu. Budete stavět také garáž? Nezapomeňte typ a barvu střešních krytin sjednotit. Plech může být v lesklém, ale i v matném provedení. Kromě ocelového plechu můžete mít střechu ještě z měděného plechu.

Plechová střešní krytina neochrání před hlukem

Je vaše střecha členitá, má mnoho záhybů? Plechová střešní krytina se tvarům střechy dokáže přizpůsobit. S taškovou krytinou by to nebylo tak jednoduché.

Pokud se ale v místě, kde bydlíte, potýkáte s vysokou hlučností, volte raději jiný typ krytiny. Plech totiž nemá příliš dobré akusticky izolační vlastnosti.

Výběr střešní krytiny je jen na vás. Nová střecha je velmi finančně náročná záležitost, obzvlášť pokud potřebujete i nový krov. Střecha tu s vámi navíc bude desítky let. Proto její výběr nepodceňte a neuspěchejte.

 

Právě se děje

Další zprávy