Plánují pro Prahu 20 tisíc nových bytů, půlku nepostaví

Veronika Skálová Veronika Skálová
7. 2. 2012 12:20
Nejvíce nových bytů má vzniknout na Praze 10
Vilapark Uhříněveská obora Praha 10 - Uhříněves  Developer: Ekospol  Předpokládané dokončení: léto 2013  K dispozici: 29 z celkem 151 bytů  Cena: 1 400 000 Kč za 1+kk - 3 980 000 za 3+kk
Vilapark Uhříněveská obora Praha 10 - Uhříněves Developer: Ekospol Předpokládané dokončení: léto 2013 K dispozici: 29 z celkem 151 bytů Cena: 1 400 000 Kč za 1+kk - 3 980 000 za 3+kk | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Nejistý vývoj ekonomiky a nepředvídatelná hnutí realitního trhu kvůli zvýšení DPH za stavební práce nutí developery v Česku sice držet plány při zemi, přesto však v nejbližších letech plánují pouze v Praze vystavět přes 20 tisíc nových bytů ve velkých bytových domech.

Informovala o tom společnost Ekospol, která vývoj trhu s developerským bydlením v Praze dlouhodobě sleduje. Firma upozornila, že ve srovnání se stavem před dvěma lety se jedná o nárůst o 40 procent.

Za rok se počet naplánovaných bytů v projektech s více než 50 byty zvýšil o 16,4 procenta na 20 765 bytů. "Více vypovídající je ale srovnání s obdobím před dvěma lety, kdy se realitní trh po rekordním propadu začal znovu probouzet. Tehdy bylo plánováno okolo 15 tisíc nových bytů, takže plány developerů během dvou let vzrostly o téměř 40 procent," upozorňuje Evžen Korec, generální ředitel a předseda představenstva Ekospolu.

Nejpopulárnější je Praha 10

Zájem developerů se soustředí do několika oblastí Prahy. Nejpopulárnější je vzhledem k plánům Uhříněves, Horní Měcholupy a Hostivař v Praze 10. V tomto městském obvodě má vzniknout více než pětina plánovaných bytů.

Populární jsou také Hloubětín a Letňany v Praze 9, Modřany v Praze 4 a Stodůlky v Praze 5.

Číslo o počtu plánovaných projektů ale neznamená, že opravdu tolik nových domů vznikne. V Praze se ročně v průměru prodá okolo tří tisíc nových bytů, výstavba 20 tisíc nových bytů v horizontu několika let by znamenala přehlcení už tak velkého trhu volnými byty.

"Z těchto plánovaných bytů fakticky realizována méně než polovina.  Nejdůležitějšími faktory jsou dostatek koupěschopné poptávky a také stabilita a kapitálová síla developerů.  Tato dvě limitující kritéria odsuzují přibližně polovinu plánovaných projektů k tomu, aby zůstaly jen na papíře," odhaduje Korec.

 

 

 

 

Právě se děje

Další zprávy