Penta může začít stavět Florentinum, dostala povolení

čtk, ab
21. 3. 2012 2:36
Na místě bývalého sídla Rudého práva vznikne administrativní komplex Florentinum
Foto: Jan Langer

Mezi ulicemi Na Florenci a Na Poříčí, na místě bývalého sídla Rudého práva, postaví investiční skupina Penta jednu z největších kancelářských budov v Praze.

Penta nyní dostala stavební povolení. Projekt bude zahrnovat administrativní palác s obchodní pasáží, nádvořím a zahradou a společnost do něj investuje celkem až 200 milionů eur, tedy asi pět miliard korun. Budova ponese název Florentinum. Stavět se začne hned po skončení demoličních prací na původním polygrafickém a administrativním areálu, tedy už v druhé polovině března. Budova by se mohla otevřít na přelomu třetího a čtvrtého čtvrtletí roku 2013.

Florentinum už má zájemce

Florentinum poskytne 49 tisíc metrů čtverečních plochy v devíti podlažích, díky čemuž se stane největším administrativním komplexem v Praze, který byl postaven v jedné etapě. Zájem o kancelářské plochy obecně stoupá. Budova ještě nestojí a už má zájemce. Poradenská firma Ernst & Young si předem pronajala asi pětinu plochy.

Potenciální zájemce o pronájem by mohl lákat široký rozsah možného rozměru plochy - od 200 do 8 tisíc metrů čtverečních. Penta chce svým projektem také zvýšit atraktivitu lokality. Pozemek pro stavbu získala v roce 2010, když bývalé sídlo Rudého práva koupila od rakouské firmy.

Investiční skupina Penta byla založena roku 1994. Na český trh vstoupila v roce 2001. Největší zastoupení má v České republice, na Slovensku a také v Polsku. Investuje ale i v Maďarsku a dalších evropských zemích. Zaměřuje se například na zdravotnictví, energetiku, bankovnictví nebo strojírenství.

 

Právě se děje

Další zprávy